Kada god pročitamo neke grube, pa i one finije statističke podatke koji su u vezi sa cigaretama, možemo da ih klasifikujemo u onu kategoriju „da se smrzneš“ informacija. Na žalost, taj trend se nastavlja, brojke rastu, dim se sve više širi, a jedini profit od toga imaju oni koji ih prodaju. Kada pred sobom imamo zvaničan podatak koji kaže da se u proseku, svakog minuta širom sveta proda neverovantnih 10 miliona cigara, to vodi drugom podatku koji kaže da taj broj raste na 15 milijardi u toku samo jednog dana!

 

stimulise_i_relaksira

Foto: stopsmokinghypnosisbayarea.com

Nikotin se, za sada, smatra jedinom drogom na svetu, koja postiže istovremeno efekat stimulacije ali i relaksiranja.

 

urea

Foto: lifecredible.com

Hemijsko jedinjenje urea, je jedna od najzastupljenijih komponenti ljudskog urina. Ista ta urea, neretko se dodaje cigaretama, u svrsi poboljšavanja ukupnog ukusa.

 

najprodavanije

Foto: topcigarettesbrands.info

Ako ste se ikada zapitali koji je to proizvod koji se smatra najprodavanijim na svetu, odgovor je očekivan – cigarete.

 

krijumcarenje

Foto: reportingproject.net

Zvanični podaci Svetske Zdravstvene organizacije kažu da oko 25% konzumiranih cigareta, dolazi iz grupe prokrijumčarenih.

 

ostavljanje_cigareta

Foto: lifehacker.com

Anketa koja je sprovedena među bivšim konzumentima, pokazala je da se prilikom odvikavanja, muškarci oslanjaju na snagu volje, a žene na podršku i solidarisanje okoline.

 

rak_pluca

Foto: healthworry.com

Deluje potpuno neverovatno kada kažemo, da cigarete nisu dovođene u vezu sa oboljenjem raka pluća sve do 30-ih godina prošlog veka.

 

polonijum

Foto: tabletsmanual.com

Detaljnim istraživanjem, moguće je doći do podatka koji kaže da pojedine vrste cigareta sadrže veoma malu količinu supstance koja je poznata kao radioaktivni polonijum.

 

5_miliona

Foto: Pinterest

Skoro 5 miliona smrti godišnje uzrokovano je konzumiranjem duvana. To praktično znači da svake sekunde po jedan čovek (žena) umre negde u svetu. Procenjeno je da će tokom ovog našeg, XXI veka, umreti skoro milijarda ljudi zbog preterane upotrebe cigareta.

 

azbest

Foto: Flickr

Jedan od najpoznatijih brendova koji vrši proizvodnju i distribuciju cigareta „Kent“, je ne tako davno, 50-ih godina prošlog veka koristio jednu vrstu azbesta, koji se danas svrstava u grupu aktivnih kancerogena.

 

poslednje

Foto: medicalobserverph.com

Udahnutom nikotinu je potrebno 10 sekundi da stigne do mozga. Nakon toga, širi se i po drugim delovima tela, uključujući i mleko kod žena koje doje. Ono što je zaista zastrašujuće, jeste to što beba koja se hrani tim mlekom, vremenom postaje zavisna od nikotina.

Naslovna fotografija: Peakpx