Pa, nije nam strana činjenica da smo ponekad, svesno ili ne, zajedno sa nekim svojim navikama u kojima uživamo, sami sebi najgori neprijatelji. Bez obzira što je mozak izuzetno moćan organ, njegovu strukturu je lakše uništiti nego što i pretpostavljamo. Jake glavobolje i migrene mogu biti samo neki od pokazatelja da nešto ne radimo kako treba, a evo kojih 10 navika treba definitivno da izbegavamo.

 

dorucak

Foto: blog.corrieredellosport.it

Preskakanje doručka.

Može podsetiti na jedan od onih iz korpusa -babskih- saveta, ali zapravo, konstantno preskakanje doručka, ostavlja posledice zaista. Nakon prespavane noći u kojoj nije bilo obroka, ukoliko preskočimo i doručak, mozak neće imati odakle da obezbedi telu hranljive materije neophodne kako bismo uopšte funkcionisali. Čak i jedan zalogaj može biti dovoljno da se mašina pokrene.

 

nesanica

Foto: world-of-lucid-dreaming.com

Uskraćivanje sna.

Jednostavno. Manjak sna dovodi do odumiranja moždanih ćelija, koje se ničim nemogu nadoknaditi. Prema tome, kako god to zvučalo u modernom dobu, spavanje mora biti na listi prioriteta ako želimo da očuvamo zdravlje.

 

pusenje

Foto: wallpapersafari.com

Konzumiranje cigareta.

Dugotrajno konzumiranje cigareta dovodi do takozvanog višestrukog skupljanja mozga, odnosno do bolesti demencije kao što je Alchajmerova bolest.

 

prejedanje

Foto: breitbart.com

Preterani unos hrane.

Začepljenje arterija prema mozgu, može biti veliki problem, koji prouzrokuje gojaznost, a koja biva prouzrokovanja preteranim kon zumiranjem svakakve hrane. Da ne govorimo o posledicama koje može imati po zglobove, kičmu i ostatak tela.

 

slatkisi

Foto: Best Wallpapers

Povećani i prekomerni unos šećera.

Ništa što je u velikoj meri nije dobro, a po najmanje šećer. Na žalost, skriven je gotovo u svim proizvodima koje konzumiramo, pa informisanje na ovu temu može biti veoma korisno. Od niza bolesti koje može da izazove, šećer sprečava apsorbciju hranljivih materija, što u dugotrajnom procesu može i te kako da ošteti mozak.

 

cutanje

Foto: Pinterest

Ćutanje, odnosno nedovoljno razgovaranje.

Intelektualni razgovori, odnosno bilo kakav vid smislene verbalne komunikacije pojačava kapacitete i aktivnost mozga, pa ih zato treba upražnjavati redovno. Ćutanje je siguran process “zatupljivanja” mozga.

 

pokrivena_glava

Foto: actingoutforlove.wordpress.com

Pokrivanje preko glave noću.

Koliko god možda na prvi pogled zvučalo smešno ili čak besmisleno, pokrivanje preko glave noću, kada celo telo pa i mozak treba da budu u fazi mirovanja i opuštanja, može znatno da naruši potrebnu količinu kiseonika koju mozak koristi. Ovo može dovesti do osećaja vrtoglavice, ili povećanog udisanja zgljen-dioksida.

zagadjenje

Foto: unterfluss.de

Boravljenje u zagađenom vazduhu.

Da bi mozak uopšte funkcionisao, a kamoli pravilno i dobro, svež kiseonik u dovoljnoj količini mu je i preko potreban, a izlaganje zagađenom vazduhu, pogotovo u dužem vremenskom period nikako nije preporučljivo.

 

virus

Foto: cutelypoisoned.com

Nepreležena prehlada, virus „na nogama“.

Svaki fizički nedostatak je pokazatelj da nešto nije u redu sa našim –komandnim centrom-. Prehlada je pokazatelj da je našem mozgu, pa samim tim i telu neophodan jedan kraći –time out-, kako bi baterije mogle da se osveže i napune.

 

kreativne_misli

Foto: creativethoughts.wikia.com

Manjak podsticajnih misli.

Ako telo održavamo u odličnom stanju, a mozak, kako su stari ljudi imali običaj da kažu “putamo na ispašu”, to svakako na duže staze neće doneti ništa plodonosno. Mozak je alatka koja poseduje nebrojene mogućnostii zato se ne treba libiti da se pronikne u sve te funkcije koje I ne znamo da nosimo svaki dan u svojoj glavi.

Naslovna fotografija: All Mac Wallpaper