Ova, samo naizgled, zastrašujuća bića, koja izgledaju kao da su došla sa druge planete, pa im se dopalo da ostanu u morskim dubinama, mogu da narastu i do nekoliko metara, a mogu biti dugački tek nekoliko santimetara. U stanju su da poprime oblike raznih životinja, kao i da menjaju po desetine boja, kako bi se zaštitile od predatora. O njihovoj inteligenciji nema sporenja. Pipcima su u stanju da otvore teglu kako bi izvukle hranu, ili da skinu poklopac akvarijuma, kako bi izašle. Evo šta još mogu…

 oktopodi_naslovna

Smatra se da, od 8 pipaka koje oktopod ima, 2 čine noge, a preostalih 6 ruke. Boja krvi je plava. (Foto: www.wallpaperup.com)

 

inteligentan_oktopod

U pojedinim zemljama je zabranjeno vršiti hirurški zahvat nad oktopodom, a da prethodno nije dobio anesteziju. Ova odluka je donešena, jer je uzet u obzir visok stepen inteligencije, koju ovo stvorenje poseduje. (Foto: www.takepart.com)

 

dva_oktopoda

Ako se dogodi da dva oktopoda priđu jedan drugom i pri tom i jedan i drugi poprime tamnu boju, ogromni su izgledi da među njima dođe do fizičkog sukoba.

(Foto: www.npr.org)

oktopod_sa_plavim_krugovima 

U slučaju da jedno izvesno vreme oktopod ne ulovi nikakav plen, u stanju je da pojede svoj sopstveni pipak kako bi utolio glad.
(Foto: www.animalspot.net)

 

oktopod_ima_tri_srca

Oktopode ženskog pola bismo najbolje opisali, ako kažemo da su potpuno nepredvidive. Umesto da se pare, nekad, potpuno neočekivano u stanju su da zadave svog partnera i pojedu ga. Žene… (Foto: www.smithsonianmag.com)

 

crveni_oktopod

Najveći oktopod, zvanično izmeren, težio je 71 kilogram. U prilog ovoj veličini, govori i podatak da su pojedine vrste oktopoda u stanju da uhvate i ubiju odraslu ajkulu.

(Foto:www.flickriver.com )

 

bebe_oktopoda

Gigantski oktopod iz Pacifika u stanju je da ostvari porod od čak 50.000 jedinki, od kojih većina umre. Kada izađu iz majčine utrobe, mali oktopodi su veličine buve.

(Foto: www.npr.org)

 

pipci_oktopoda

Pipci su im sa donje strane prekriveni vrlo osetljivim receptorima, pa tako kada obuhvate nešto pipcima, odmah su u stanju da osete kakvog je to ukusa i da li je jestivo. (Foto: marinebio.org)

 

krv_oktopoda_tamno_plava

Neke od najčudnijih svojstava ovog inteligentnog mekušca je i činjenica da ima 3 srca, kljun koji je sakriven i otrovnu pljuvačku. (Foto: www.clubpimble.com)

 

oktopod_cebe

Postoji posebna vrsta koja se naziva oktopod „pokrivač“ (Blanket Octopus). Specifični su po tome što mužjak naraste do 20 cm, a ženka do neverovatnih 2,5 metara, što je čini višestruko većom od njega! Ujedno, ovo je i najveća razlika u veličini između ženke i mužjaka u životinjskom svetu. (Foto: www.reddit.com)

Uvodna fotografija: www.youtube.com