Majmunima oslovljavamo pametne i društvene životinje iz reda primata. Teorije kazuju da je čovek nastao upravo od ove životinje, a te tvrdnje i ne čude, pogotovo ako malo bolje obratimo pažnju na njihove funkcionalne i praktične pokrete kao i na ogromnu inteligenciju koju poseduju. Zabavni su, društveni, imaju osećaj za porodicu i za okolinu, velikom brzinom donose logičke zaključke, jako su emotivni i spretni. A evo još nekih pojedinosti, zbog kojih će vas ove životinje dodatno oduševiti.

 

mozak_majmuna

Foto: news.berkeley.edu

Mozak majmuna dostigao je neuporedivo veći stepen sposobnosti organizacije i shvatanja, nego što je to slučaj sa najvećim brojem ostalih životinjskih vrsta. Veliki mozak im je vidno razvijen, a moždana kora vidno naborana.

 

majmuni_umeju_da_broje

Foto: thespactfeak.com

Majmuni su u stanju da bez velike muke obavljaju funkciju brojanja predmeta kao i sabiranja, u nekim slučajevima.

 

majmuni_beraci

Foto: Michael Freeman

Na Maleziji i Tajlandu, lokalne vrste majmuna zemljoposednici obučavaju i „zapošljavaju“ kao berače kokosa na nepreglednim plantažama.

 

uhapsen_majmun

Foto: thefactspeak.com

U Pakistanu je, 2011. godine zabeležena akcija prilikom koje je uhapšen i sproveden u stanicu jedan majmun. Njegov zločin bio je prelazak granice i odlazak na teritoriju Indije.

 

kapucin

Foto: anywhere.com

Majmuni koji pripadaju vrsti takozvanih „kapucina“, odbijaju da imaju bilo kakav odnos sa ljudima koji neće da pomognu drugima, pokazala je studija koju su naučnici sproveli.

 

mozak_majmuna_tajland

Foto: Pinterest

Mozak majmuna poslužuje se i tretira kao poslastica u pojedinim delovima Kine, Južne Azije i Afrike.

 

majmuni_su_uporni

Foto: Semua Wallpaper HD

Dosta je ljudi, koji su čuli za Nikola Makijavelija (Niccolo Machiavelli), italijanskog političkog filozofa, koga je svet upamtio po krilatici koja kaže da cilj opravdava sredstvo. Ljudi koji slede ovu tvrdnju, nazivaju se i „makijavelisti“. S obzirom, da i majmuni u velikoj većini ne odustaju od svog cilja kada nešto zamisle, možemo li i njih smatrati „makijavelistima“?

 

ciste_zube

Foto: thehugger.com

Koriste končiće od čiste svile koje nalaze u prirodi, kako bi njima čistili zube i tako održavali higijenu usta, a da ih tome, prethodno, niko nije naučio.

 

oci_majmuna

Foto: Pinterest

Dugogodišnje studije su sa velikom sigurnošću utvrdile da su oči majmuna, podjednako kao i ljudske, osetljive na optičke iluzije.

 

makako_sa_gibraltara

Foto: Randall K. Roberts

Posebna vrsta „makako“ majmuna, koji naseljavaju prostor Gibraltara, je jedina populacija majmuna na evropskom kontinentu, koja se smatra divljima i broji oko 300 jedinki. Kao mera opreza, kako bi se sprečila njihova socijalizacija sa ljudima, hranjenje ovih životinja je kažnjivo sa 800 funti. Krajnji cilj je očuvati ih u originalnom obliku i sprečiti da postanu zavisni od ljudi.


Naslovna fotografija: Wallpapercave