Ima li šta prijatnije od ispijanja pića u kafićima smeštenim na lokacijama sa kojih „puca” pogled na grad? Beograd krije niz kafića i restorana koji se nalaze “na visini”, a mi vam predlažemo da obiđete neke od sledećih 10:

  1. Pogled 1173 (Zemun)

Ovaj lokal se nalazi u Sinđelićevoj ulici u Zemunu, na Gardošu. Pogled sa Gardoš kule je, svakako, jedan od najatraktivnijih u gradu i zaista je bez premca, no, ukoliko se odlučite za pogled sa Gardoša na kej i Dunav, uz pristupačne cene pića, prošetajte nekoliko minuta dalje i opustite se u Pogledu 1173.

1

  1. Velike stepenice (Kosančićev venac)

Pogled na Novi Beograd sa Kosančićevog venca je apsolutno magičan. On se vidi i iz brojnih kafića na Kosančićevom vencu, ali je najpregledniji, i obuhvata, kako Novi Beograd, tako i reku i mostove, iz Velikih stepenica. Ovde, pored pića, možete pojesti različita jela, a noću možete uživati uz tihe zvuke gitare ili nekog drugog instrumenta, uživo.

2-2

  1. Aleksandar club – ski staza (Košutnjak)

Košutnjak je mesto gde Beograđani idu na izlete, na roštiljanje, trčanje, u šetnju. No, Košutnjak krije i vidikovački raj u okviru kog se nalaze restoran i kafić. Drveni stolovi, zelenilo i pogled iz snova, navešće vas da ovde provedete sate i sate prijatnog dnevnog odmora.

3

  1. Terasa, Java lounge bar, Zig-Zag (Bežanijska kosa)

Na Bežanijskoj Kosi, iznad Tošinog bunara, nalaze se lokali sa pogledom na Novi Beograd. Ovo su mesta na kojima možete naći spas od letnje vrućine i, što se kaže, pošteno zablejati. Poseban doživljaj, koji vam savetujemo da ne propustite, jeste zalazak sunca.

4

  1. Sinerman, Jazz klub (Centar)

Na krovu Doma sindikata, na poslednjem spratu, možete uživati u pogledu na beogradske krovove, krov Skupštine i trg Nikole Pašića, kao i u najpovoljnijim cenama hrane i pića u centru grada. Uveče se ovde održavaju svirke, a lokal radi i zimi.

5

  1. Karuzo (Terzije)

Na  8. spratu, na Terazijama, nalazi se restoran čiji pogled puca od centra grada, na reku, most na Adi i Novi Beograd. Ukoliko se odlučite da ovde dođete u toku vikenda, obavezno pozovite da rezervišete, kako biste bili sigurni da nećete naleteti na nečije venčanje.

6

  1. Panorama (Vidikovac i Slavija)

U Beogradu postoje dva restorana sa ovakvim nazivom i oba nude savršen pogled. Prvi se nalazi u centru grada, na hotelu Slavija, i sa njega se vidi trg Slavija, kao i deo centra grada. Drugi se nalazi u beogradskom naselju Vidikovac i pruža pogled na južni beograd i Avalu.

7

  1. Giardino (Tašmajdan)

Ovaj kafić se nalazi na Tašmajdanu i ima dve terase, gornju i donju. Sa obe se vidi olimpijski bazen i krovovi okolnih zgrada. Kafić je idealan za opuštanje leti, jer se nalazi u debeloj hladovini, pod krošnjama drveća.

home

  1. Avalski toranj kafe (Avala)

Iako je prvobitna zamisao za ovaj lokal bila da se gosti osete kao da su u avionu, ona nije ostvarena, ali se na 119. metru tornja, samo 3 metra ispod glavnog vidikovca, nalazi kafić u kom možete popiti piće, pojesti kolač i uživati u dalekosežnom pogledu.

9

  1. Kalemegdanska terasa (Kalemegdanska tvrđava)

Kalemegdansku terasu smo ostavili za kraj, jer je dobro poznata žiteljima glavnog grada, ali ne bi bilo smisla ne spomenuti je u ovom spisku. Sa nje se pruža pogled na ušće Save u Dunav, donji Kalemegdan i sportski centar 25. maj.

10

Fotografije: Flickr, privatna arhiva

Autorka teksta: Vera Majstorović