Ako ste se ikada zapitali zašto je Entoni Hopkins odlučio da deo njegovog raja bude u Istri, obiđite ovaj deo Hrvatske (i Slovenije) i odgovorite sebi na to pitanje. Ukoliko na odmor idete autom, pre nego što dođete na željenu tačku Istarskog primorja, proći ćete kroz predele kakvi se sreću u Provansi i Toskani, ali bez preteranih gužvi i turista. U Istri morate obići i unutrašnjost i primorje.

UNUTRAŠNJOST ISTRE je kombinacija predivnih prirodnih predela i srednjevekovnih gradova na brdima i čitav krajolik podseća na bajku. Takvih gradova ima mnogo, a mi izdvajamo 3 najzanimljivija:

 1. Motovun je najbolje očuvana srednjevekovna tvrđava u Istri. Potiče iz 13. veka. U podnožju brda na kom je grad, teče reka Mirna. U šumi ispod Motovuna poznato je stanište tartufa, veoma skupih i retkih pečuraka koje obavezno morate probati, bilo narendane preko paste, u sklopu omleta ili sira. I svakako, probajte Malvaziju (belo vino) i Teran (crveno istarsko vino).
  _motovun_home_
 2. Grožnjan je specifičan grad jer su ga ’60-ih godina XX veka, u vreme bivše Jugoslavije, zauzeli umetnici. U toku letnjeg perioda, u Grožnjanu obitavaju muzičari i slikari. Klasična muzika se čuje iz svake tipično istarske kućice, a obilazak uskih uličica i handmade radnjica koje su u njima smeštene, pravi je doživljaj.
  _groznjan_
 3. Bale su klasičan istarski, kameniti, srednjevekovni gradić koji nudi šetnju uskim ulicama, ali i specifičnost koju nemaju drugi gradovi u Istri – hostel i restoran Kamene priče. Nestvarnog ambijenta unutar kamenog zdanja, ovde svakodnevno možete pronaći smeštaj, jesti istarske specijalitete i čuti najkvalitetniju svetsku jazz muziku. Ovde su nastupali brojni muzičari, uključujući, kako se priča, i Toma Vejtsa, koji je održao tajni nastup za nekolicinu ljudi. Priča se da je karta za ovaj nastup bila 350 evra.
  _bale_

ISTARSKO PRIMORJE

 1. Pula je najveći grad u Istri, prepun ostataka rimske imperije. U Puli treba videti amfiteatar iz 1. veka nove ere, Avgustov hram i Zlatna vrata. Pula ima duh grada i idealna je za odmor onima koji ne mogu bez gradske vreve.
  _pula_
 2. Rovinj je, po našem mišljenju, najlepša istarska destinacija. Ovo je grad u kojem možete videti najviše srpskih automobilskih tablica i čuti ekavicu na svakom koraku. Rovinj je smešten na poluostrvu i prepun je uskih ulica, radnji i lokala na stepenicama sa razbacanim jastučićima. Rovinj je gradić sa dušom, bez trunke kiča. Od rovinjskih plaža preporučujemo Škaraba uvalu ili Crveni otok, do kog vozi brodić na svakih pola sata.
  _rovinj_
 3. Brioni su poznato letovalište eks-ju predsednika Tita i prirodni su rezervat gde možete otići turistički, brodićem ili na neku od večernjih pozorišnih predstava Šerbedžijinog teatra Uliks. Nema potrebe reći da mnoge svetske face, uključujući i našeg Novaka Đokovića, nisu zaobišle da obiđu ovo rajsko ostrvo.

fauna_2

 1. Limski Fjord je nalik na norveške fjordove (iako geološki to nije) i mesto je netaknute prirode. Najveći doživljaj je popiti pivo u kafiću koji je u pećini, sa pogledom na ceo zaliv. Interesantno je da je na ovom mestu davne 1958. sniman film Vikinzi u kom je igrao čuveni Kirk Daglas.
  limski fjord
 2. Rt Kamenjak je najjužniji deo istarskog poluostrva. Zaštićeno je prirodno dobro, a poseban je doživljaj otići do njega, jer dok se vozite do rta, imate utisak da ste na snegu ili barem okruženi injem. Na plaži se nalazi Safari bar, potpuno specifičan u odnosu na bilo koji drugi beach bar, u skladu je sa okolišem i sve vreme budi utisak da se nalazite u nekakvoj džungli na drugom kraju planete.
  _rt_
 3. Poreč je na listi UNESCO-a zbog vizantijske bazilike iz 6. veka, koju ne treba zaobići prilikom posete ovom gradu. Poznate porečke plaže su Bela uvala, Zelena i Plava laguna. Ako nastavite na jug još nekoliko kilometara, doći ćete do Vrsara, za mnoge, najromantičnijeg grada u Istri, u kom je u 18. veku boravio Kazanova o čemu je pisao u svojim Memoarima.
  _porec_
 4. Piran (Slovenija): Iako slovenačko primorje nije veliko, i te kako ga vredi obići. Biser na ovom primorju je stari grad Piran, bogat istorijom i šarmantnim ulicama, kao i plažama na velikom kamenju. U Piranu se nalazi spomenik našem poznatom marketing i advertajzing stručnjaku, Draganu Sakanu.
  _piran_

Fotografije su preuzete sa: Wikimedia Commons; Flickr; np-brijuni.hr

Autorka teksta: Vera Majstorović