Grad u kom su šopingovali naši roditelji krije lepotu netipičnu za klasične italijanske gradove, sa primesama austrougarske arhitekture i izlazom na more. Trst je prijateljski nastrojen grad u kom, ukoliko se dobro zagledate u natpise na građevinama, možete naći primese istorije Jugoslavije. 

 1. Tramvaj: Ukoliko ste u Trst stigli autom, parkirajte iznad grada u mestu Opicina, te se tramvajem spustite u centar grada. Karta u jednom smeru košta 1.35 evra. Tršćanski tramvaji su najstariji tramvaji u voznom stanju u Evropi, pa je vožnja njima turistička atrakcija.
  _tramvaj_
 2. Prosecco je poznato penušavo vino sa severa Italije. U Trstu možete piti različite vrste proseka, a u marketima možete kupiti i jeftiniju varijantu, u limenci.
  proseko
 3. Džejms Džojs je živeo u Trstu jednu deceniju. Predavao je engleski jezik, a u ovom gradu je napisao neka od svojih najpoznatijih dela. Skulptura pisca u prirodnoj veličini nalazi se na mostu Ponte Verde.
  dzejms dzojs
 4. Sladoled i Illy kafa su nešto što u Trstu ne smete zaobići. Gde god da probate sladoled ili popijete kafu nećete se pokajati, a što se cena tiče, važi italijansko pravilo – ukoliko pijete kafu s nogu, jeftinije ćete proći nego ukoliko sednete u baštu istog lokala.
  sladoled i ILi kafa
 5. Miramare: Pešaka, uz more, šetnjom ili autom, obavezno idite do Miramare dvorca, udaljenog 10-ak kilometara od centra grada. Dvorac je sagrađen u 19. veku na stenama uz more, a pripadao je Habzburgovcima. Bašte oko zamka su uređene u dvorskom stilu, a unutra je dozvoljen ulazak, mada, pripremite se na gužvu.
  _miramare_
 6. Kanal Grande je jedna od najvažnijih tršćanskih tačaka. Uz njega se nalazi i čuveni Ponte Rosso, lokacija na kojoj su Jugosloveni kupovali italijanske farmerke i cipele. Danas nećete naći ništa od spomenutih proizvoda, ali ćete videti jedno od najlepših zdanja u gradu, srpsku pravoslavnu crkvu, kao i gomile turista iz celog sveta koji baš nju fotografišu.
  kanal grande
 7. Plaže: Od Trsta ka Miramare dvorcu, pa na dalje, idući obalom, naletećete na brojne plaže. Prva u gradu jeste gradska plaža, ali ona je leti prepuna kupača i naš savet je odlazak na neku od plaža u mestima Lignano, Siestina ili Grado.
 8. Do brda San Giusto možete stići pentrajući se uskim uličicama ili brojnim stepenicama i to sa tri različite strane, što može da potraje, ali vredi. Postoji i autobus koji polazi sa železničke stanice na svakih 40 minuta. Ovde se nalaze ostaci tvrđave i rimskog foruma, katedrala i sedište nadbiskupije, kao i spomen park i fontana San Giusto, a neretko možete naleteti na neko elegantno italijansko venčanje ili bioskop na otvorenom._sanguisto
 9. Baroclana je jedinstvena internacionalna jedrenjačka regata koja se dešava u oktobru svake godine. Prizor mora prepunog jedrenjaka, jedinstven je doživljaj, koji se celog života pamti.
  _jedrilice_ baroklana
 10. Šoping: Trst je prepun kineskih prodavnica koje vas sigurno neće zanimati, ali svakako ima i firmiranih radnji, a vožnjom van grada možete doći do čuvenog Palmanova outlet-a gde se, ukoliko su rasprodaje, može svašta naći. Naš savet za devojke su KIKO make up i Pupa make up. KIKO je brend iz Milana i u njihovim radnjama možete kupiti kvalitetnu šminku, a veliki broj proizvoda bude na sniženju u svako doba godine. Pupa je, pak, brend koji, za razliku od KIKO-a, može da se kupi u Srbiji, ali je u Italiji daleko povoljniji.
  _kiko_

Fografije: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, Flickr

Autorka teksta: Vera Majstorović