Zima, praznici, porodica na okupu, zdravice, opuštanje, dakle hedonizam zastupljen u punom svom sjaju. Ukusi hrane koji se prepliću nisu ništa ako nisu začinjeni ukusnim vinom, složićete se. Međutim, mi ovde ne govorimo o bilo kakvim vinima. Molimo prosek da se pomeri u stranu, jer nam na scenu dolaze 10 najskupljih vina na svetu, a ako spadate u one koji ne žale novce za kvalitet i užitak, pozivamo vas da ostanete sa nama i proverite da li se slučajno neko od ovih vina nalazi i u vašem vinskom podrumu. Dakle, ovom prilikom govorimo o crvenim vinima, koji ujedno predstavljaju po brojnim analizama, jednu od najboljih investicija, pored dragocenog nakita, luksuznih automobila i umetnina.

 

Foto: winehog.org

Foto: winehog.org

Prvi na listi „Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru“, berba iz 1990. godine, košta 11.720 američkih dolara.

 

Foto: cellartracker.com

Foto: cellartracker.com

Ukoliko vam neko predloži bocu „Domaine Leroy Musigny Grand Cru“, iz 2012. godine, biće potrebno da izdvojite 14.436 američkih dolara.

 

Foto: decanter.com

Foto: decanter.com

„Treća sreća“ na našoj listi svakako je „Domaine de la Romanee – Conti Romanee – Conti Grand Cru“ iz 1990. godine, sa cenom od 21.216 američkih dolara po boci.

 

Foto: heraldsun.com.au

Foto: heraldsun.com.au

„Penfolds Grande Hermitage“, berba iz 1951. godine iznosi 38.420 američkih dolara.

 

Foto: decanter.com

Foto: decanter.com

Čuveni „Romanee Conti“, iz 1945. godine, proizveden je tokom Drugog svetskog rata, a boca ovog vina koje se smatra pravim raritetom košta 123.900 američkih dolara.

 

Foto: auction.catawiki.com

Foto: auction.catawiki.com

Listu ekskluzive nastavljamo, sa čime drugim nego sa „Romanee Conti St-Emilion“ iz 1947. godine, koje se proizvodi u francuskoj pokrajini Bordo (Bordeaux) i košta zahtevnih 135.125 američkih dolara.

 

Foto: lazypenguins.com

Foto: lazypenguins.com

Vrsnim poznavaocima ovog božanskog pića dovoljno je reći „Chateau Latife 1787“ i odmah će znati da za bocu ovog grožđanog nektara treba da izdvoje 156.450 američkih dolara.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Odmah zatim, ne zaostaje ni „Chateau Margaux 1787“ sa vrtoglavom cenom od 225.000 američkih dolara.

 

Foto: newsbeast.gr

Foto: newsbeast.gr

Poseban po tome što je izgubljen u brodolomu, „“ bio je namenjen ruskoj carskoj porodici Romanov, a bocu ovog vina pronašao je brod tragač 1997. godine. Danas, ova boca vredi 275.000 američkih dolara.

 

Foto: decanter.com

Foto: decanter.com

I za sam kraj, „creme dela creme“. Boca „Chateau Cheval“, berbe iz 1947. godine, na aukciji u Ženevi je prodata za neverovatnih 304.375 američkih dolara.

Naslovna fotografija: Unsplash