Ako je za verovati Čarlsu Darvinu, postadosmo od njih. Oličenje su zabave, inteligencije i svojeglavosti, hodaju na dve noge, rešavaju komplikovane zadatke i otvoreno pokazuju emocije, što ih svrstava u grupu najkompleksnijih bića na planeti. Po poslednjim kategorizacijama, postoji čak 260 različitih vrsta majmuna, a mi smo odabrali težak zadatak da nađemo 10 najzanimljivijih među njima i evo ih!

 

Foto: worldatlas.com

Foto: worldatlas.com

Mandril.

Ukoliko želite da sretnete ovo jedinstveno stvorenje moraćete poći put Afrike, sve do Gabona, Kameruna, Konga ili Ekvatorijalne Gvineje, čije krajeve naseljava. Ovaj

 

Foto: vestinet.rs

Foto: vestinet.rs

Japanski makaki.

Nazivaju ih još i “snežni” majmuni jer nastanjuju predele Japana koje zimi okuje veliki minus. Izuzetno su povezani sa članovima svoje porodice, a odlikuje ih inteligenija i blagi karakter.

 

Foto: lyces.livejournal.com

Foto: lyces.livejournal.com

“Lesula”.

Endemit centralne Afrike, koga nema nigde više u svetu. Stidljiv i tih, možda od svih ostalih vrsta, najviše podseća na čoveka, pogotovo zbog oblika i položaja svojih očiju.

 

Foto: iflscience.com

Foto: iflscience.com

Patuljasti marmozet.

Zvanično najmanji majmun na svetu, možda ujedno i najslađi. Odrasla jedinka dostiže veličinu do svega 15 santimetara i teži jedva 100 grama. Idealan za kućnog ljubimca.

 

Foto: citymagazine.rs

Foto: citymagazine.rs

Carski tamarin.

Kao što je lako uočiti na prvi pogled, lako je prepoznatljiv po svojim upadljivim brkovima, koji ga i čine neodoljivim. Ugrožene su vrste jer naseljavaju kišne šume Brazila i Perua koje čovek svakodnevno uništava.

 

Foto: siamagazin.com

Foto: siamagazin.com

Dželada.

Pored toga što su jedna od najstarijih vrsta majmuna, takođe su i jedini pripadnici svoje vrste koji jedu travu. Teritorijalni su i imaju izražen instinct, pogotovo mužjaci koji čuvaju svoj harem.

 

Foto: animalsbirds.com

Foto: animalsbirds.com

Zlatni kratkonosi majmun.

Ovaj neobični majmun čak 97% svog života provodi u visokim krošnjama, silazeći samo da obavi nuždu.

 

Foto: serbianforum.org

Foto: serbianforum.org

Kapski pavijan.

Naučnici ih opisuju kao naglašeno dominantne i ćudljive, ali ništa manje zabavne. Svaka grupa ili porodica ima svog “poglavicu” koga slušaju i kome se ne suprotstavljaju.

 

Foto: naturephoto-cz.com

Foto: naturephoto-cz.com

Gvereza.

Ova vrsta unutar sebe sadrži nekoliko podvrsta koje se međusobno razlikuju po bojama. Blagog karaktera su karaktera i izuzetno su povezane meusobno unutar porodice.

 

Foto: sr.carolchanning.net

Foto: sr.carolchanning.net

Plaštasti drekavac.

Pripada porodici paukolikih majmuna i smatra se delimično ugroženom vrstom.

Naslovna fotografija: thefotosgratis.eu