Predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Nevezano za ličnost, koja obavlja tu funkciju, ovo je zvanje koje, definitivno, ima veliku težinu, kako u svetu, tako i za same Amerikance. Sa strane gledano, običnom čoveku, moći i mogućnosti predsednika su neograničene. A da li su zaista? Naravno da jesu. Njegova ovlašćenja su prilično širokog opsega, ali svakako državno uređenje i zakoni mu vezuju ruke kada se radi o pitanjima (kako to Amerikanci popularno kažu: issues) od velikog značaja. Dame i gospodo, pred vama su 10 zanimljivih ovlašćenja koja predsednik Amerike NEMA.

 

kongres_odlucuje

Foto: SlidePlayer

Predsednik nema mogućnost da proglasi ratno stanje. Preimućstvo nad ovim pitanjem poseduje Kongres (Congress) i to je jedino telo koje može da raspravlja o ovom pitanju, te jedino ako Kongres donese odluku da se ide u rat, predsednik tek onda formalno potpisuje Deklaraciju.

 

lokalni_nivo

Foto: aceee.org

Nema uticaja da menja stvari koje su lokalnog nivoa. Možda će zvučati po malo čudno, ali lokalni šerif (šef policije) ili direktor školskog odbora nekog mesta imaju veća ovlašćenja nego li sam predsednik.

 

ustav

Foto: Raw Thoughts

Nema autoritativno pravo da posegne za bilo kakvom promenom Ustava. Ukoliko se stvori bilo kakva potreba za doradom ili izmenom ovog vrhovnog državnog akta, za te potrebe se aktivira tzv. „Ustavni amandman“, koji mora da dobije podršku 3/4 činovnika, kako na državnom, tako i na federalnom nivou.

 

porezi_kongres

Foto: tccaplac.ne

Sve izmene i dopune, vezane za pitanje poreza, nisu mu dostupne. Da bi se bilo šta menjalo što se tiče poreza, bilo za fizička ili pravna lica, neophodno je da prođu kroz Kongres. Pa čak i tada, ponekad su potrebne godine da ta promena zaživi.

 

ne_moze_da_odredi_budzet_nasa

Foto: io9.com

Takođe, ne poseduje pravo da odobri sredstva koja će NASA dobiti. Svakako ima pravo da debatuje o ciljevima koje Amerika ima u svemirsko istraživačkom programu, ali kada je reč o sredstvima finansiranja tih programa, ponovo Kongres ima završnu reč.

 

vlada

Foto: rise.redlandsusd.net

Nema moć da obori Vladu. Ovako nešto može da se dogodi samo ako demokrate i republikanci izazovu duboku podelu, kao što je bila ona oktobra 2013. godine, kada su demokrate kontrolisale Senat, a republikanci Kongres, te nisu mogli da se dogovore oko pitanja budžeta. U svakom slučaju, predsednik nema upliv u ovakve aktivnosti.

 

scotus

Foto: naturalmarriage.org.au

Odluku koju donese Vrhovni sud, predsednik ne može da poništi. Jednom kada „SCOTUS“ (Supreme Court of the United States), odnosno Vrhovni sud donese odluku, ona može biti primenjena samo ako niže rangirani sudovi „izguraju“ ponovo neko pitanje, pa se odluka eventualno promeni.

 

mora_da_postuje_zakon

Foto: Hatchlawcompany.com

Obevezan je da poštuje sve zakone i ni pod kojim okolnostima nije u mogućnosti da ih krši. Ukoliko se ogluši na neki zakon i postupi u suprotnosti sa njim, sud ima pravo da ga pozove na odgovornost kao i bilo kog drugog građanina Amerike.

 

ne_sme_da_zaradjuje

Foto: ezeeurl.com

Nema prava da ostvaruje nikakve novčane, ili bilo kakve druge materijalne prihode, sve dok vrši funkciju predsednika Amerike.

 

ne_moze_smart_phone

Foto: blackberry.com

Predsedniku Sjedinjenih Američkih država, zabranjeno je da koristi takozvani „pametni“ telefon, a to je proizašlo iz zabrane o korišćenju bilo kakvih prislušnih uređaja od strane predsednika, a poznato je da mobilni telefoni novih generacija sadrže u sebi, između ostalog i diktafon i kameru.

Naslovna fotografija: anthony-clark.com