O njihovim sposobnostima i karakteristikama potpuno je izližno govoriti, već je samo dovoljno reći da spadaju u red vanserijski inteligentnih stvorenja, o kojih ljudi i te kako imaju šta novo da nauče. Naučnici su ih do danas klasifikovali u 289 različitih a poznatih vrsta od kojih neki mogu biti veličine nokta na palcu, a ima i gorostasa čiji raspon pipaka premašuje raspon od 3 metra. Po čemu su još fascinantna ova bića, saznajte u produžetku.

 

Foto: rebelcircus.com

Foto: rebelcircus.com

Naučnici su posmatrali hobotnice koje žive u zatočeništvu i ustanovili da na njih ne utiče dobro sterilno i jednolično okruženje, jer tada upadaju u neku vrstu stresa, zbog koga počinju da jedu sopstvene pipke. Primetili su i da su hobotnice koje žive u akvarijumima koji su prostrani i opremljeni stenama, travom, školjkama i ostalim rekvizitima daleko prirodnije i opuštenije.

 

Foto: rebelcircus.com

Foto: rebelcircus.com

Sve hobotnice u sebi sadrže otrovna jedinjenja, s tim što ga većina vrsta ne koristi. Ipak, ima i onih kao što je mala hobotnica sa plavim krugovima, čiji je otrov jedan od najsmrtonosnijih na svetu.

 

Foto: bwcsa.co.za

Foto: bwcsa.co.za

Pored šimpanzi, vrana i delfina, smatraju se pravim genijima, koji umeju da neku stvar prilagode svojim potrebama, pa je tako zabeleženo da umeju da staru ljusku od kokosa koriste kao mobilnu kućicu, koju sele sa sobom kada pođu, verovali, ili ne?!

 

Foto: howlongdolive.com

Foto: howlongdolive.com

Protivno ubeđenjima, njihov životni vek uopšte nije dugačak, čak šta više, zapanjujuće je kratak, ako uzmemo u obzir da postoje vrste koje žive svega 6 meseci.

 

Foto: fishingfury.com

Foto: fishingfury.com

 

S druge strane, u Atlantskom okeanu, živi najmanja hobotnica na svetu, koja teži svega 28 grama a pipke proteže na svega 8 santimetara. 

Foto: baomoi.com

Foto: baomoi.com

Nedavno je otkriven pravi gorostas među hobotnicama. To je neverovatna džinovska pacifička hobotnica, koja može da teži oko 270 kilograma i da ima raspon pipaka čak 9 metara. Procenjuje se da je snažna dovoljno da svojim stiskom slomi kičmu ajkule.

 

Foto: fbresearch.org

Foto: fbresearch.org

Nisu kraljevskog porekla, ali u sebi imaju plavu krv. Ne, to nije fenomen, već se radi na tome da se krv hobotnice ne zasniva na gvožđu, kao naša, već na bazi bakra, koji dominira u sastavu, jer bakar pomaže njihovom telu da bolje reaguje na hladne predele u kojima one borave.

 

Foto: upworthy.com

Foto: upworthy.com

Krabe, škampi i puževi su im na svakodnevnom meniju, ali školjke smatraju pravom poslasticom.

 

Foto: rebelcircus.com

Foto: rebelcircus.com

Koliko su lukave i pametne, pokazuje i podatak da umeju često sebi da otkinu jedan pipak i da ga ostave za sobom, kako bi zametnule trag predatorima. Za hobotnice, ovo je uobičajena pojava, s obzirom da njihovo telo ima sposobnost da regeneriše otkinuti pipak, te da izraste nov.

 

Foto: csnblog.specs-lab.com

Foto: csnblog.specs-lab.com

Promenom boje i oblika, umeju da imitiraju izgled raznih predmeta, riba i drugih morskih bića i u potpunosti mogu da se stope sa morskim dnom, kakvo god ono bilo, na takav način da postanu potpuno nevidljive.

Naslovna fotografija: inhabitat.com