Postoje biblioteke koje jedino mogu da se opišu kao trošna i prašnjava mesta za skladištenje knjiga. Što, naravno, nikako ne umanjuje vrednosti i dragocenosti koje čuvaju. Međutim, postoje i one druge biblioteke, u koje kada uđete, imate osećaj kao da ste ušli u muzej ili renesansnu galeriju. Predstavljamo vam, po našem izboru, 10 najlepših čuvara znanja na svetu.

 

Wiblingen_biblioteka

„Wiblingen“ manastirska biblioteka, Nemačka

Nastala je davne 1774. godine, a enterijer u potpunosti odiše baroknim stilom. Na ulazu u biblioteku stoji natpis: „In quo omnes thesauri sapientiae et scientiae“, što u prevodu znači: „U kojoj je sačuvano svo bogatstvo znanja i nauke“.
(Foto: commons.wikimedia.org)

 

kanadska_biblioteka

Biblioteka parlamenta, Kanada

U početku je bila u sklopu sedišta kanadskog parlamenta. Zgrada je renovirana čitavih deset godina, pre nego što je otkriveno da majstori ne umeju da naprave krov u vidu kupole. Rezultat dodatnog renoviranja bio je taj da je ovo prva zgrada u Severnoj Americi koja je dobila krov od kovanog gvožđa. Ova građevina gotske arhitekture se nalazi čak i na novčanici od deset kanadskih dolara. (Foto:  www.flickr.com)

 

jay_walker_biblioteka

„Jay Walker“ privatna biblioteka, Amerika

Ova biblioteka, od drveta i izrezbarenog stakla, sa razlogom je svrstana u red najlepših na svetu. Kao da nisu bili dovoljni spratovi ispunjeni policama sa retkim knjigama i specifični enterijer, ukupan osećaj je gotovo magičan. Između knjiga, koje su odvojene pravim rubinima, nalaze se unikatni predmeti, kao što je na primer luster, korišćen u filmu o Džejms Bondu „Die Another Day“, ili uramljena salveta iz 1943. godine na kojoj je Frenklin Ruzvelt skicirao svoj plan za pobedu u Drugom svetskom ratu.

(Foto: beingbutmen.blogspot.com)

 

drzavna_biblioteka_juzne_australije

Državna biblioteka, Južna Australija

Iako nije najveća biblioteka u Australiji, razlikuje se od svih ostalih po tome što poseduje pozamašnu kolekciju knjiga iz takozvanog „pre-evropskog“ perioda. Ova vredna kolekcija se čuva u posebnom krilu biblioteke pod nazivom „Mortlok“ i to je ujedno najstariji i najlepši deo zdanja, koje je otvoreno 1884. godine i brojalo 23.000 knjiga, o kojima je vodilo brigu samo troje bibliotekara. Kasnije, pridodata su još dva objekta. (Foto: www.lukesimonphotography.com)

 

triniti_biblioteka

Biblioteka „Trinity“ koledža, Irska

Pored toga što je prelepa iznutra, sa dva sprata od tamnog drveta, ujedno je i najveća biblioteka u Irskoj. Dom je i čuvene „Book of Kells“, rukopisa keltskih monaha. (Foto: www.flickr.com)

 

francuska_nacionalna_biblioteka

Francuska nacionalna biblioteka

Znatno se proširila od kad joj je pridodata nova zgrada 1988. godine, i tome je dodatno dobila na svojoj grandioznosti. 1896. godine, ovo je bila biblioteka sa, zvanično, najvećim brojem knjiga na svetu. Kraljevskoj kolekciji knjiga, koja je bila osnovno blago, vremenom su dodati i primerci iz raznih aristokratskih biblioteka. Danas se francuska nacionalna biblioteka nalazi na dve lokacije, a to je zgrada, koja nosi naziv po francuskom kardinalu i ministru, “Rišelje” (Armand Jean du Plessis de Richelieu) i krilo “Fransoa Miteran” (Francois Maurice Adrien Marie Mitterrand – predsednik Francuske). Procena je da biblioteka čuva oko 30 miliona naslova.

(Foto: kimsstampofapproval.wordpress.com)

 

coimbra_biblioteka

Biblioteka Univerziteta „Coimbra“, Kolumbija

Ova univerzitetska biblioteka sadrži dve zgrade, novu, sazidanu 1962. godine, i staru, poznatu „Joanina“ biblioteku koja postoji od 1725. godine i pleni enterijerom uređenom u bogatom baroknom stilu. (Foto: janiceadore.com)

st-_florian_biblioteka

Biblioteka manastira Sveti Florijan, Austrija

Pripada, može se reći, čak drevnim i najimpresivnijim građevinama u Austriji. Najstariji rukopisi potiču čak iz XVI veka, a bogata je i sa 800 srednjovekovnih rukopisa.  (Foto: www.pinterest.com )

sent_galen_biblioteka 

Biblioteka opatije U Sen Galenu, Švajcarska

Značajna je, u toliko, što se u njoj čuva preko 160.000 naslova, od kojih neki potiču čak iz VIII veka. Mesto je svetske kulturne baštine, i uređena je u rokoko stilu.

(Foto: borderlesstravels.com)

 

admont_biblioteka

Biblioteka opatije Admont, Austrija

Zvanično je najveća manastirska biblioteka na svetu. Podignuta je 1776. godine. Tavanica je ukrašena freskama koje oslikavaju faze ljudskog saznavanja o božanskom postojanju.

(Foto: en.wikipedia.org)

Uvodna fotografija: www.shortlist.com