Pritajeni divovi, koji iz stanja hiljadugodišnjeg sna, u trenutku mogu da se preobrate u buktinje iz kojih lava teče u potocima, nezaustavljivo, na sve strane. Njih ne možemo pobediti, ne možemo ih ugasiti, jedino što možemo jeste da ih proučavamo i osluškujemo. I naravno, da sledeću erupciju posmatramo sa bezbedne udaljenosti. Evo nekih malo poznatih informacija o vulkanima i lavi.

 jastuk_lava

Pilou lava (prevod sa engleskog jezika – Pillow lava, jastučasta lava) jeste magmatska formacija koja nastaje onog trenutka kada lava iz podvodnog vulkana dođe u kontakt sa vodom. Uz pomoć nje, naučnici dokazuju da su predeli na Zemlji, koji su sada suvi, nekada bili pod vodom. (Foto: www.dkfindout.com)

 

vezuv

Dve erupcije, koje su imale najrazorniji efekat po okolinu, a da ih je istorija zapamtila, su erupcija italijanskog Vezuva, koji je 24. avgusta 79. godine zbrisao sa lica zemlje antičku Pompeju i njenih 20.000 stanovnika. Druga razorna erupcija je erupcija Svete Helene, 18. maja 1980. godine, koja se ujedno smatra i najstrašnijom vulkanskom aktivnošću na tlu Sjedinjenih Američkih Država. (Foto: en.r8lst.com)

 

Erebus

Planina Erebus na Antarktiku je najjužniji aktivni vulkan na Zemlji, visine malo ispod 4.000 metara. To je takođe i jedino mesto na svetu gde postoji živo jezero lave.

(Foto:www.universityherald.com)

 

piroklasticni_tok

Nusprodukt vulkanske erupcije je razorna pojava po imenu piroklastični tok, koji se sastoji od mešavine vrelog gasa i kamenja, prosečne brzine 80 km/h. Može da dosegne temperaturu i do 1.000 stepena celzijusovih. Primer moći ove pojave jeste i erupcija Krakataua 1883. godine, prilikom koje je ovaj tok prešao preko vode i stigao do obale ostrva udaljenog 40 km od mesta erupcije. (Foto: www.itoday.co.id)

 

jeloustoun_vulkan

Jeloustoun (Yellowstone National Park), nacionalni park u Americi, obuhvata prostor tri savezne države, Montane, Ajdaha i Vajominga. Takođe, u sebi krije, super vulkan, koji, kako kažu naučnici, ako eruptira, može da promeni izgled cele planete. Količina lave u vulkanskom rezervoaru veća je 2,5 puta od ranije procenjene, pokazuju poslednja istraživanja, a dimenzije komore u kojoj leži magma su gotovo neverovatne – dužina je 88,5 km, a širina 29 km. (Foto:astrobiologyperu.blogspot.com)

 

lava

Temperatura lave izbačene iz vulkanskog grotla može da dostigne i do 1.200 stepeni Celzijusa. Ne postoji prirodna, niti veštačka barijera koja može da zaustavi tok lave, koja može da se kreće brzinom i do 30 km/h. (Foto: pcwallart.com)

 

vatreni_pojas_pacifika

Čuveni „vatreni pojas Pacifika“, odnosno vatreni prsten Tihog okeana je prostor gde je uz okean smešteno 452 aktivna vulkana, što čini 75% od ukupnog broja vulkana na Zemlji, kako aktivnih, tako i uspavanih. Pruža se od poluostrva Kamčatke, preko japanskih ostrva, sve do Aljaske, gde je aktivno 50 vulkana.

(Foto: volcanicisabel.wordpress.com)

 

tamu_masif

Na dnu Pacifika, na oko 1.600 km od Japana, leži najveći podvodni vulkan na svetu i sa svojom površinom od 260.000 kilometara kvadratnih, ostavio je daleko iza sebe, najveći vulkan na suvom tlu, havajsku Mauna Lou, sa površinom od 5.180 kvadratnih kilometara. Tamu Masif, kako je imenovan, zahvata područje veličine države Novi Meksiko. Vrh vulkana nalazi se na 2.000 metara ispod površine, a spušta se do 6.400 metara u dubinu.
(Foto:allaboutmeandindonesia.blogspot.com)

 

vulkan_koji_se_smesi

Vulkan Kilauea na Havajima, dobio je nadimak „vulkan koji se smeje“ zbog jednog prizora, koji je priredio svojom aktivnošću. Ima aktivne erupcije od 1983. godine i smatra se jednim od najaktivnijih vulkana na Zemlji. Posebnu pažnju javnosti privukao je kada je tok lave formirao oblik pravog osmeha. Naime, „nasmejano lice“ Kilauee pokazalo se u jezeru lave unutar vulkanskog grotla, a naučnici ovu zanimljivost podvode pod „regularnu aktivnost vulkana“.
(Foto: fashion.truebreakingnews.com)

 

tok_lave

Dokaz da u svakom zlu ima i dobra, jesu pejzaži koje, nakon erupcije, lava i pepeo ostavljaju iza sebe. Reke lave prave pejzaže, koji se moraju videti da bi se razumela njihova lepota, a pepeo izbačen u atmosferu proizvodi neverovatne crvene nijanse sunčevih zraka prilikom zalaska. (Foto: footage.framepool.com)

Uvodna fotografija: endtimeheadlines.org