Ako kažemo da su ovo jedni od najlepših morskih ukrasa, nećemo pogrešiti. Najčešće imaju pet krakova, ali kako je klasifikovano čak 1.700 različitih vrsta morskih zvezda, pojedine vrste imaju čak i do 40 krakova. Mogu biti minijaturne i imati u prečniku svega 1 santimetar, a mogu biti i gorostasi od jednog metra. Naučnici koji ih proučavaju, iako znaju jako malo o ovim stvrenjima, kažu da su veliki proždrljivci. Šta su još morske zvezde?

 

bodljokosci

Foto: Pinterest

Ovo su bića puna tajni. Ako ste mislili da su srodnici sa koralima, sasama ili sunđerima, prilično ste se prevarili. Morske zvezde su bodljokošci, a najbliži srodnici su im morski ježevi.

 

sarena_morska_zvezda

Foto: Pinterest

Naseljavaju isključivo slanu vodu, od providnih plićaka, pa sve do mračnih dubina od 8.000 metara. Javljaju se u svim bojama koje možete da zamislite, a ima i vrsta koje izgledaju kao šareni mozaik.

 

predatori

Foto: Pinterest

Možda zvuči neverovatno, ali ova, samo naizgled miroljubiva stvorenja su predatori, čak vrlo uporni lovci, koji se hrane puževima, školjkama i ježevima. U sklopu tela imaju dva želuca, a pojedine vrste koje žive u vodama Pacifika, mogu na telu imati otrovne bodlje, koje mogu da proizvedu veliki bol.

 

nemaju_mozak

Foto: Youtube

Morske zvezde nemaju mozak, a ni krvotok, ali zato na kraju svakog kraka imaju oči koje su razvijene tek toliko da razlikuju svetlo od tame.

 

novi_krak

Foto: orma.com

Ukoliko iz bilo kog razloga izgube neki od krakova, zvezdama jednostavno izraste novi. U slučaju da duže vreme ne pronađu nikakvu hranu, posegnuće za drugom morskom zvezdom.

 

cudna_smrt

Foto: suemap.com

Tokom 2014. godine, primećeno je masovno odumiranje morskih zvezda, ali na jedan izuzetno čudan način. Biolog koji je proučavao ovu čudnu pojavu, objasnio je da prolaze kroz sindrom –raspadanja morskih zvezda-, prilikom koga se njeni kraci najpre uvrću u čvorove, a zatim doslovno počinju da se kreću u različitim pravcima dok se ne pokidaju od tela, prilikom čega im utroba iscuri i nikad se više ne regenerišu, već odumru. Sumnja se da je ovaj fenomen posledica klimatskih promena i povećanja kiselosti okeanske vode usled zagađenja.

 

menjaju _pol

Foto: thecafebuzz.com

Morske zvezde su dokaz da, što je životinja jednostavnije građena, da je to fascinantnija. U prilog ovome, govori podatak da po potrebi mogu da promene svoj pol. Na ovu pojavu mogu da deluju uslovi života ishrane, ali i prisustvo drugih grabljivica.

Iako deluju kao nepokretne, kreću se uz pomoć minijaturnih nožica koje su okrenute ka morskom dnu, odnosno podlozi. U normalnim uslovima kreću se brzinom od 60 do 70 santimetra u minuti.

mikroskopska

Foto: rainbeaubelle.com

Bez obzira na to koliko mogu da porastu, rađaju se iz larvi koje su mikroskopske veličine. Neko vreme provode slobodno plivajući, a zatim se pričvršćuju za dno, gde polako počinju da poprimaju oblik zvezde.

 

iz_kraka_nova_zvezda

Foto: YouTube

Kod nekih vrsta, iz otpalog kraka, može da izraste cela nova morska zvezda. Ovaj fenomen se pripisuje jednom od načina razmnožavanja.

Naslovna fotografija: Hakai Magazine