Pri prvom pogledu, mogu delovati, pa, kao neobično. Zapravo, ovi insekti su mnogo više od puke neobičnosti. Najbliži srodnici bogomoljki su termiti i bubašvabe. Veličina varira od 12 do 60 milimetara (mm), a u ogromnoj većini slučajeva, ženka je znatno veća od mužjaka. Naučnici se slažu da danas postoji oko 2.300 različitih vrsta u svetu. Pri lovu su nemilosrdne i vrlo precizne, a evo šta još kriju ove nesvakidašnje bube.

 

bogomoljka

Foto: Pinterest

Karakterističan oblik prednjih udova je zaslužan za njihovo ime, a inače u tom položaju su u stanju da provedu sate čekajući potencijalni plen.

 

mantidae

Foto: Wikimedia Commons; User: CaPro

Skoro 2.000 vrsta, od svih poznatih, naseljavaju tropske krajeve. Takođe, 80 % od svih vrsta, pripadaju istoj porodici pod nazivom -Mantidae-.

 

rotiranje_glave

Foto: Bioventures – WordPress.com

Bogomoljke imaju jednu retku osobinu, za razliku od većine drugih vrsti iz carstva insekata, a to je sposobnost da rotiraju glavu za čitavih 180 stepeni, što ih praktično čini vrlo opasnim i obazrivim.

 

muzjak_i_zenka

Foto: bugguide.net

Još jedna zanimljivost je to, što ženke, nakon procesa parenja, mužjaku otkidaju glavu, što predstavlja svojevrsni ritual.

 

kamuflaza

Foto: ucl.ac.uk

Imaju savršeni sistem kamufliranja, tako da podsećaju na grančicu ili listić. To je vrlo efikasan način da se sakriju od ptica i guštera, koji ih rado love.

 

fosil

Foto: fossilmuseum.net

Smatraju se relativno mladom vrstom insekata, jer fosilni ostaci pokazuju da su postojale pre oko 146 miliona godina i da su izgledale približno kao i danas.

 

oci

Foto: Pinterest

Imaju binokularni vid, što znači da mogu da vide razdvojene slike, ali da koriste oba oka kada hoće da imaju jasniji pregled. Takođe, interesantno je da imaju samo jedno uvo, koje je smešteno ispod stomaka, kod zadnjih nogu.

 

ishrana

Foto: Pinterest

Što se tiče ishrane, ne probiraju mnogo, kada su gladne, prosto pojedu ono što im je u blizini i što se kreće pored njih, bilo da puzi ili da leti.

 

vilica

Foto: carnivoraforum.com

Glava im je trouglastog oblika sa neverovatno jakom vilicom, koja je vremenom evoluirala u moćnu mašinu za sečenje i drobljenje.

kanibali

Foto: reed.edu

Pretežno obitavaju na stabljikama žbunastog drveća, gde lako mogu da se uklope sa sredinom. Osim prilikom parenja, kanibalističke porive imaju i u slučaju gladi, pa tom prilikom stradaju uglavnom mužjaci, jer su manj.

Naslovna fotografija: Wallpaper Abyss – Alpha Coders