Da bi smo shvatili koliko je kompleksan ljudski organizam, nije potrebno da tragamo za debelim i prašnjavim medicinskim enciklopedijama. Vrlo često je dovoljno da jednostavno stanemo pred ogledalo i pogledamo se. Danas smo odlučili da govorimo o zdravstvenoj pošasti modernog doba, koju je lako steći a vrlo teško iskoreniti. Upravo tako, reč je o anemiji, njenoj pojavi, lečenju, ali i posledicama koje ostavlja ako se ne tretira adekvatno. Ovo ne bi trebalo da propustite.

 

Foto: alpenews.al

Foto: alpenews.al

Anemija, odnosno malokrvnost, je stanje organizma, prilikom koga se ne stvara dovoljno crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita ili hemoglobin u krvi.

 

Foto: didyouknewthat.wordpress.com

Foto: didyouknewthat.wordpress.com

U tom slučaju je dostavljanje kiseonika organima kao što su srce, mozak i mišići izuzetno ugroženo, te vidljivo smanjeno, što za direktnu posledicu ima odumiranje ćelija koje dobijaju manje hranljivih materija.

 

Foto: lat.rtrs.tv

Foto: lat.rtrs.tv

Ovo stanje se najčešće ispoljava kroz umor, manjak energije, promene raspoloženja, ali i lošu cirkulaciju, ubrzan rad srca i plitko disanje.

 

Foto: nmd.mk

Foto: nmd.mk

Teži oblici anemije uključuju i bolove u grudima, vrtoglavice pa i česte nesvestice.

 

Foto: kurir.rs

Foto: kurir.rs

Iako mnogi anemiju smatraju bolešću, ona bi pre mogla da se klasifikuje kao stanje, ili poremećaj, koji se uz adekvatan tretman lako odstranjuje.

 

Foto: en.netralnews.com

Foto: en.netralnews.com

Takođe, uzrok anemije mogu biti i određene bolesti kao što su infarkt, razni oblici kancera, ili problem sa bubrezima.

 

Foto: dijetaizdravlje.com

Foto: dijetaizdravlje.com

Ovaj poremećaj najbolje je tretirati prirodno, bez lekova, odnosno radditi na redukovanju nivoa stresa, poboljšanju ishrane i promeni životnih navika.

 

Foto: thehowtoking.com

Foto: thehowtoking.com

Povećano unošenje gvožđa kroz hranu ili inekcije, vitamina b12, folne kiseline i vitamina c svakako je primarno u borbi protiv anemije.

 

Foto: everydayhealth.com

Foto: everydayhealth.com

Teži oblici malokrvnosti podrazumevaju i lečenje transfuzijom krvi, kao uobičajenom procedurom prilikom ovog oboljenja.

 

Foto: financialtribune.com

Foto: financialtribune.com

Namirnice bogate bakrom, sir, žumance, morski plodovi, iznutrice, zeleno povrće, kajsije i suvo voće pomažu u apsorpciji gvožđa. Takođe, namirnice bogate vitaminom c apsorbuju gvožđe, pa se neretko preporučuje čaša soka od ceđene narandže uz obrok.

Naslovna fotografija: Medical News Today