Fizička snaga, znak je da smo odvojili sat vremena dnevno, nekoliko dana u nedelji za posetu teretani, ili da smo svakodnevno aktivni, uz adekvatnu ishranu. Impresivno, zar ne… Mentalna snaga? E, to je znak da smo preko svojih leđa pretovarili tušte i tma nevolja i briga, da su nam kolena i te kako ogrebana iskustvom, a srce bespovratno izbrazdano tugom. No, da nije sve tako tužno i ružno, kao utešnu nagradu, dobili smo jedan večiti dar, a to je snaga uma, snaga duha i snaga ličnosti, koja se trajno nastanila u nama. Kao i fizička i mentalna snaga mora se održavati konstantnim radom, koji ponekad zna biti i fizički neizdrživ. Zdrave granice, realan optimizam, jasni ciljevi i sve to bez gubljenja vremena, samosažaljenja i bežanja u neku bajku po sopstvenom izboru. Da, moguće je to postići, a vrlo je moguće da već i jeste jaki, a da toga nist svesni. Potrebno vam je svega par minuta da proverite našu listu od 10 pokazatelja mentalne snage i da uvidite da ste ustvari već sada premašili svoja očekivanja.

 

Foto: superbalancedlife.com

Foto: superbalancedlife.com

Radovanje tuđem uspehu kao da je sopstveni. U prilog ovoj tvrdnji govori i činjenica da mentalno jaki ljudi rade zajedno sa drugim ljudima, ne takmičeći se sa njima, te tuđ uspeh ne doživljavaju kao ugrožavanje ostvarenja sopstvenih ciljeva, pogotovo ako govorimo o timskom radu.

 

Foto: vagabondlifestyles.com

Foto:vagabondlifestyles.com

Stil života sa svojeručnim potpisom. Originalan i autentičan, način života koji podrazumeva da ostanemo verni sebi, jedna je od glavnih odlika psihički stabilnih i jakih ljudi.

 

Foto: bitlanders.com

Foto: bitlanders.com

Praktična logika pre uzavrelih emocija. Svoju snagu možda ćete najbolje prepoznati u sposobnosti da kontrolišete svoje emocije, pogotovo one burne i jake, koje potpuno utiču na moć rasuđivanja. Poznato je da se najbolje odluke donose kada je glava „mirna i hladna“.

 

Foto: davidpostlethwaite.co.uk

Foto: davidpostlethwaite.co.uk

Nokautiranje sopstvenih strahova. Strah se do sada u bezbroj prilika pokazao kao malo koristan sluga, ali sveobuhvatan gospodar koji parališe onda kada je reakcija od esencijalnog značaja. Mentalni snagatori su toga svesni i zato se, kao u ringu, svakodnevno suprotstavljaju svojim strahovima.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Odloženo zadovoljstvo. Znate ono kada više volite crni deo euro krema, ali prvo pojedete beli, a onda uživate u sladoslašću? To mogu samo mentalno snažni.

 

Foto: theodysseyonline.com

Foto: theodysseyonline.com

Realno optimistični. Granicu između zdravog optimizma i preseljenja u bajku u kojoj je sve moguće ne može da uspostavi baš svako, a kamoli osoba koja ne poseduje snagu koja može da prati sopstveni mentalni sklop.

 

Foto: wallpaperist.com

Foto: wallpaperist.com

Odgovornost za sopstvene poteze. I dok ima onih koji od odgovornosti beže kao da su videli duha, ima i onih koji je prihvate i prigrle, da bi znali kako izgleda greška koju su napravili, a koju neće ponoviti, jer zagrljaj odgovornosti i nije preterano topao.

 

Foto: positivepsychologyprogram.com

Foto: positivepsychologyprogram.com

Osećaj zahvalnosti. Jak čovek prednost daje uvek onome što ima, a ne onome što bi želeo da ima i ne kuka nad tim što nema nego zahvaljuje na onome što ima.

 

Foto: themefuse.com

Foto: themefuse.com

Oslobađanje od slabosti, a ne guranje pod tepih. Poput oslobađanja od straha i prevazilaženje slabosti je kompleksan proces koji, što pre počne, ima izglede da se pre i završi.

 

Foto: youthtimes.com.pk

Foto: youthtimes.com.pk

Promašaj kao vetar u leđa. Morate biti jaki u glavi da biste mogli da poimate poraz kao priliku, a ne kao kraj, jer, kako glasi citat iz jednog planetarno popularnog holivudskog blokbastera: „Meč nije gotov dok god se ne oglasi zvono“.

Naslovna fotografija: MacroPhotoz.com