Neprijatna, ni malo estetska, a može da se pretvori i u bolnu pojavu, koje se nije tako lako rešiti. Sigurno se puno puta dogodilo da ste poželeli da obujete svoje omiljene sandale sa otvorenom petom, ali ste se ipak odlučili za nešto drugo jer su vam pete u očajnom stanju. Da se to više ne bi događalo, odlučili smo da vam predočimo neke od najčešćih razloga zbog kojih koža na petama puca i lista se, ali i najefikasnije metoda u borbi protiv istog.

 

Foto: steptohealth.com

Foto: steptohealth.com

Dehidratacija, odnosno smanjen unos vode, jedan je od najčešćih uzročnika ispucalih stopala. Ako ste mislili da to nema veze jedno sa drugim, pogrešili ste, a sada u to ime slobodno popijte jednu veeeeeliku čašu vode.

 

Foto: boleirosdaarquibancada.com

Foto: boleirosdaarquibancada.com

Jedan od delotvornih melema koje je lako napraviti kod kuće i njime negovati pete svakako je onaj čiji su sastojci med, 1-2 kašike punomasnog mleka i sok od polovine ili jedne cele pomorandže. Pre upotrebe melema, važno je pete detaljno obraditi kamenom. Masaža melemom bi trebala da traje oko 45 minuta.

 

Foto: naturalremedies.org

Foto: naturalremedies.org

Ekcem ili dermatitis je svakako jedan od razloga zašto će vam koža na petama pucati i perutati se, ali pošto ovo stanje ne prolazi tek tako, potrebno je obratiti se lekaru.

 

Foto: lifeadvancer.com

Foto: lifeadvancer.com

Limunov sok odličan je u borbi protiv ove pojave i to može da se koristi na dva načina: tako što ćete dodati limunov sok u toplu vodu te potopiti noge, ili direktno naneti limunov sok iz limunove polutke na pete.

 

Foto: beltsvillefootcare.com

Foto: beltsvillefootcare.com

Ukoliko redovno trenirate, znojenje nogu može biti jedan od uzročnika ispucalih peta.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Da biste se oslobodili peta koje izgledaju kao kornjačina koža, potreban vam je lavor sa toplom vodom, 100 ml Listerina (sredstva za ispiranje usta) i 100 ml jabukovog sirća. Mi nismo probali, ali smo čuli da su pete nakon nekoliko ovakvih tretmana kao nove.

 

Foto: livestrong.com

Foto: livestrong.com

Prekomerna briga o petama, takođe može dovesti do njihovog pucanja, u slučaju da često obrađujete pete kamenom za struganje, pa na taj način skidate i potrebne slojeve kože.

 

Foto: zena.blic.rs

Foto: zena.blic.rs

Melem od dve dobro izgnječene prezrele banane učiniće čudo ispucaloj i neuglednoj koži na vašim petama.

 

Foto: kim-and-alan.smugmug.com

Foto: kim-and-alan.smugmug.com

Dugo stajanje, a pogotovo u neudobnoj obući, kao i prekomerna težina takođe su faktori koje morate uzeti u obzir kada razmišljate zašto su vam pete ispucale.

 

Foto: beautyhooked.com

Foto: beautyhooked.com

I za kraj smo pripremili još jedan predlog za jednostavan a delotvoran melem, koji podrazumeva 1 kašiku meda i 3 do 4 izgnječene tablete aspirina. Homogenu masu potrebno je držati na stopalima do 30 minuta.

Naslovna fotografija: Medical News Today