Koliko puta ste upotrebili neki izraz za koji znate od detinjstva, a zatim pomislili zašto se to baš tako kaže? „Sa konca i konopca“, „Kao švaba tralala“, „Pijan kao majka“ samo su neki od izraza koje gotovo svakodnevno upotrebljavamo, a da nemamo čak ni ideju kako su oni nastali. Zbog toga, odlučili smo da u nastavcima demistifikujemo značenje ovih smešnih, pametnih i čudnih izraza koje komotno možemo smatrati delom naše književne kulturne baštine. Dakle, evo objašnjenja.

 

Foto: zelenaucionica.com

Foto: zelenaucionica.com

„Solomonsko“ rešenje.

Izraz se odnosi na mudro rešenje u teškim vremenima, a dobio je naziv po legendarnom vladaru Izraela Solomonu, Davidovom sinu.

 

Foto: fenixsite.com

Foto: fenixsite.com

„Lakonski“ odgovor.

Ovaj izraz nije proistekao ni iz kakve legende, već definiše sposobnost kratkog i jasnog izražavanja, koji su upražnjavali u staroj Sparti.

 

Foto: catholicvote.org

Foto: catholicvote.org

„Drakonska“ kazna.

Ovaj izraz izuzetno je star, čak se veruje da je povezan sa atinskim zakonodavcem Drakonom, koji je, po predanju, kodifikovao niz zakona, koje je odlikovala velika strogost. Predanje kaže da su „pisani krvlju“, jer je gotovo svaki prestup predviđao smrtnu kaznu.

 

Foto: ru.wikipedia.org

Foto: ru.wikipedia.org

„Damoklov“ mač.

Označava izvesnu i neprekidno preteću opasnost. Izraz je nastao u doba vladavine Dionizija Starijeg koji je despotski vladao Sirakuzom. S obzirom na veliki broj pretendenata na svoj presto, prilikom jedne večere postavio je svog bliskog saradnika Damokloa na svoj presto, okačivši veliki mač iznad njegove glave koji je visio na samo jednoj konjskoj dlaci, preteći da ga usmrti svakog trenutka. Na taj način hteo je da poruči šta sve ide uz vlast koju su svi želeli.

 

Foto: daleslocksmith.com

Foto: daleslocksmith.com

„Nabiti rogove“.

Postoji više anegdota vezano za nastanak ovog izraza. Jedno od njih govori o tome kako je jedan francuski kralj, kada bi odabrao neku kontesu ili dvorsku damu za sebe, slao njenog muža u lov, da bi u međuvremenu mogao da uživa sa njegovom ženom. Od prevarenog muža bi tražio jelenje rogove, kao dokaz da je zaista bio u lovu.

 

Foto: hipwallpaper.com

Foto: hipwallpaper.com

„Okrugli“ sto.

Ovaj izraz koji se upotrebljava za održavanje naučnih i društvenih skupova, potiče još iz doba čuvenog kralja Artura , kada je njegov otac, na nagovor čarobnjaka Merlina, svoje vitezove posadio za okrugli umesto četvrtasti sto, kako bi svi bili jednaki. Princip je zadržan i danas.

 

Foto: luxlife.rs

Foto: luxlife.rs

„Španska“ sela.

Zanimljiv podatak kaže da je ovaj izraz nastao u nemačkom jeziku, koji je izvorno glasio „češka sela“, kao sinonim nemačkoj vojsci kojoj je sve u Češkoj bilo nerazumljivo tokom Tridesetogodišnjeg rata. Vremenom, u rečniku, izraz je evoluirao u „španska“ sela.

 

Foto: moma.org

Foto: moma.org

„Staviti glavu u torbu“.

Izarz doslovce označava veliku opasnost kojoj se neko izlaže, a kako je i gde tačno nastao, iako ima nagađanja i pretpostavki, ipak nije poznato.

 

oto: opanak.net

oto: opanak.net

„S koca i konopca“.

Jedan od najčešćih izraza u našem govoru, a datira još iz doba Vuka Karadžića, narodnih epova i turskih osvajanja, kada je kazna podrazumevala naticanje na kolac i davljenje konopcem.

 

Foto: healthclub.rs

Foto: healthclub.rs

„Biti na belom hlebu“.

Ovaj izraz govori o materijalnom statusu, jer je poznato da je beli hleb najkvalitetniji, te da ga jedu oni koji su bogatiji u odnosu na ljude koji su primorani da jedu polubeli i crni hleb.

 

Naslovna fotografija: Stil – Kurir