Postoje te žene, koje su svojom genijalnošću, dostignućima i harizmom prosto predodređene da promene svet, kada on zapadne u kolotečinu. Ona je definitivno bila jedna od njih, šta god o njoj govorili. Bila je prva supruga jednog od najblistavijih umova od kako je sveta i veka, Alberta Ajnštajna. Mileva Marić, udata Ajnštajn, pomerila je granice, dokazala da žena nije predodređena samo da drži varijaču i ljulja dete i ostala upamćena kao veliki naučnik. Živela je potpuno netipičnim životom, koji ju je poslao pravo u nezaborav.

 

Foto: en.wikipedia.org

Foto: en.wikipedia.org

Mileva Marić rođena je 19. decembra 1875. godine, u Titelu, tadašnjoj Austro – Ugarskoj i bila je najpoznatija srpska matematičarka.

 

Foto: alchetron.com

Foto: alchetron.com

Rođena je uz prilične komplikacije, te joj je isčašen kuk, zbog čega joj je leva noga bila znatno kraća od desne.

 

Foto: citispotter.com

Foto: citispotter.com

Za studije medicine se odlučila u leto 1896. godine, u Cirihu, da bi se na jesen prebacila na Državnu politehničku školu, gde se posebno bavila studijama matematike i fizike. Bila je jedna od samo 5 žena koja je primljena u ovu školu, koja nije sa oduševljenjem gledala na ženske studente. Ovde je upoznala Alberta, koji je tada imao samo 17 godina, a ona 20. Kada im je veza postala ozbiljna, imali su blagoslov Milevinih, ali ne i Albertovih roditelja, kojima je smetalo što je Mileva bila starija i što je bila Jevrejka.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Nakon što su se venčali i dobili decu, Mileva se naukom bavila noću, kada bi uspavala decu. Poznati i priznati ruski fizičar Avram Fedorovič Jofe, svedočio je svojevremeno da je u svojim rukama držao tri najvažnija članka koje je Albert Ajnštajn predstavio kao svoje, a koji su bili originalno potpisani sa „Ajnštajn – Mariti“. Mariti je švajcarski izgovor prezimena Marić.

 Foto: pinterest.co.uk

Foto: pinterest.co.uk

O Milevi ima veoma malo validnih podataka, a i to što znamo možemo uglavnom da zahvalimo njenom i Albertovom starijem sinu Hansu Albertu koji je posle majčine smrti pronašao kutiju sa pismima koje je Albert slao svojoj ženi i sinovima.

 

Foto: film-mag.net

Foto: film-mag.net

Ova neverovatno umna žena, poslužila je kao inspiracija da se po motivima iz njenog života speva opera „Mileva“, koju je komponovala Aleksandra Vrebalov.

 

Foto: thoughtco.com

Foto: thoughtco.com

Tokom svog života, srpska naučnica posećivala je eminentne univerzitete širom Evrope, na kojima je proučavala matematiku i fiziku, ali je svoj talenat prema prirodnim naukama nesebično podelila sa Albertom Ajnštajnom, pogotovo nakon stupanja u brak sa njim 1903. godine.

 

Foto: henrymakow.com

Foto: henrymakow.com

Nakon 11 godina braka, kada im je odnos potpuno zapao u krizu, njen muž je insistirao da se ne razvode zbog dece, ali je takođe insistirao na nekim pravilima, za koja je očekivao od Mileve da ih ispoštuje, a podrazumevala su da mu pere veš, sprema obroke, sprema sobu, ali i prestane da razgovara sa njim, ukoliko on to bude zatražio.

 

Foto: brainpickings.org

Foto: brainpickings.org

Na početku veze, odnos između Mileve i Alberta bio je pun ljubavi i strasti. Ona je radila na matematičkim dokazima svih njegovih radova do 1911. godine, uključujući i ona dva za koje je dobio Nobelovu nagradu.

 

Foto: serbiarev.com

Foto: serbiarev.com

Iako kasnije beskrupulozan i surov prema njoj, nije prestao da vodi brigu o svojoj prvoj ženi, Milevi Marić, sve do dana njene smrti 04. avgusta 1948. godine u Cirihu.

Naslovna fotografija: sakala.wordpress.com