U galerijama i muzejima širom sveta izložena su vredna umetnička dela, no samo retka su toliko popularna da su o njima pisane knjige, pravljeni filmovi, pričane legende. Ovom prilikom vas podsećamo na njih.

 1. Mona Liza – Leonardo da Vinči: Najpoznatija slika na svetu je ujedno i glavna atrakcija muzeja Luvr u Parizu, gde dođe da je vidi čak 6 miliona ljudi svake godine! Leonardo da Vinči ju je slikao od 1503. do 1505. godine. Slikana je uljanom tehnikom na drvenoj ploči.
  _monaliza_
 2. Poslednja večera – Leonardo da Vinči: Ova slika-freska nije izložena u muzejskoj galeriji, već na zidu crkve Svete Marije Milostive (Santa Maria delle Grazie) u Milanu, u Italiji. Smatra se remek-delom. Naslikana je krajem 15. veka, a prikazuje scenu Tajne večere Isusa sa apostolima.
  _vecera_
 3. Stvaranje Adama – Mikelanđelo: Stvaranje Adama se nalazi na tavanici Sikstinske kapele u Vatikanu, u Rimu. Mikelanđelo ju je slikao između 1508. i 1512. i predstavlja jednu od scena iz knjige Postanja._adam_
 4. Zvezdana noć – Vinsent Van Gog: Slika poznatog holandskog slikara je nastala 1889. godine, a danas se nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Slika je bila inspiracija za pesmu „Vincent“ Don Maklina, čuvenog pevača i kompozitora.
  _zvezdananoc_
 5. Vrisak – Edvard Munk: Vrisak je naslikan 1893. godine, a slikan je uljem i pastelom na kartonu. Nalazi se u Nacionalnoj galeriji u Oslu, u Norveškoj.
  _krik_
 6. Istrajnost memorije – Salvador Dali: Ovo delo je nastalo 1931. godine i jedno je od najprepoznatljivijih na svetu, jer budi razmišljanja o protoku vremena, o načinu života koji živimo, načinu provođenja vremena. Postoje mišljenja da je Ajnštajnova teorija relativiteta bila Dalijeva inspiracija.
  _vreme_
 7. Devojka sa bisernom minđušom – Johanes Vermer: Mnogi ovu sliku nazivaju holandskom Mona Lizom ili Mona Lizom severa. Završena je oko 1665. godine i izložena je u kraljevskoj galeriji Maurichuis (Moricova kuća) u Hagu, u Holandiji.
  _biserna_
 8. Noćna straža – Rembrant van Rajn: Slika je završena 1642. godine, a danas je izložena u Rajks muzeju u Amsterdamu. Na slici je prikazana gardijska amsterdamska gradska straža musketara i njihov vođa kapetan Frans Baning Kok. Iako nosi ime noćna straža, to joj nije originalni, već pridodat, naziv, no ostao je do današnjih dana iako na slici nije noć već dan.
  _nocnastraza_
 9. Autoportret bez brade – Vinsent Van Gog: Iako je Van Gog naslikao veliki broj autoportreta, ovo je daleko najpoznatiji, jer je, ne samo njegov poslednji autoportret, već i jedan od retkih na kom je prikazan bez brade. Sliku je poklonio majci kao rođendanski poklon. Danas je to jedna od najskupljih slika svih vremena, prodata je za 71.5 miliona dolara 1998. godine, a sada je deo privatne kolekcije.
  _autoportret_
 10. Gernika – Pablo Pikaso: Najpoznatija slika Pikasa, završena je u 1937. godine, a inspirisana je bombardovanjem Gernike u Španiji tokom Španskog građanskog rata. Danas je ona u stalnoj postavci u Muzeju kraljice Sofije, u Madridu.
  _gernika_

Izvor za slike: www.10mosttoday.com