Ljudski organizam prima 90% informacija iz svog okruženja upravo preko očiju. Gusari su stavljali povez preko jednog oka, verujući da će im to izoštriti vid. Svako oko pokreće po tri para očnih mišića. Oko je izgrađeno od očne vodice, očnog sočiva i staklastog tkiva. Pojava crvene boje očiju javlja se uglavnom kod osoba koje imaju poremećaj albinizma (depigmentizacije). Novorođenčad imaju u većini slučajeva tamno plavu boju očiju, koja kasnije varira u nijanse zelene, plave i braon boje.

 

oko_kao_kamera

Foto: sharvinzlife.blogspot.com

Kada bi ljudsko oko bilo jedna digitalna kamera, rezolucija te „kamere“ bi se merila sa 576 megapiksela (Mpx). Zabeleženo je da čovek svojim okom može da razlikuje čak 500 nijansi sive boje.

 

ajnstajnove_oci

Foto: jokingree.com

Oči Alberta Ajnštajna (Alberth Einstein) sačuvane su u sigurnosnom sefu u Njujorku. Jeste, dobro ste pročitali. Nakon neverovatnog života koji je imao i otkrića koja je postigao, Ajnštajn ni nakon svoje smrti, 1955. godine,  ne prestaje da iznenađuje i oduševljava. Mozak mu je odstranjen radi proučavanja, a njegov oftalmolog Henri Abrams (Henrey Abrams) je, iz nekog razloga, odlučio da zadrži njegove oči, koje se trenutno nalaze u sefu čuvene njujorške banke.

 

crni_lemur_plave_oci

Foto: Flickr

Crni lemur, čija je postojbina Madagaskar (Madagascar), smatra se jedinim primatom, pored čoveka, koji ima plave oči.

 

eigengrau

„Eigengrau“ (takozvana -moždana siva-), je boja koja je opisana kao ona koju oko vidi kada je u nekoj prostoriji potpuni mrak.

 

nocni_vid

Foto: sluniverse.com

„Noćni vid“ je pojava, pri kojoj, uz pomoć naočari za noćno osmatranje, ljudsko oko može da prati pojave i osmatra kao da je dan uz pomoć zelene boje. Zelena boja je odabrana jer ljudsko oko razlikuje najviše zelenih nijansi.

 

trepavice

Foto: shoplatissemd.com

Trepavice, koje između ostalog služe kao zaštita oku od prašine i povreda, se obnavljaju redovno u periodu od 64 dana.

 

kolosalna_lignja

Foto: underwaterphotography.com

Najveće oči na svetu ima vrsta pod imenom -kolosalne lignje-. Prečnik oka ovih glavonožaca je čitavih 27 santimetara.

 

oci_i_mozak

Foto: jonlieffmd.com

Ljudsko oko koristi čak 65% od ukupnog kapaciteta mozga i to je pojedinačni organ koji koristi najviše moždanog kapaciteta.

 

otvaranje_i_zatvaranje_ociju

Foto: Make Up Now Blog

Istraživanje je pokazalo da u toku godine, zdrave oči dnevno trepnu 14.000 puta, a godišnje čak više od 5 miliona puta.

 

pogled_bez_prekida

Foto: Greatist.com

Čovečije oko može da napravi kontinuirani pokret bez „seckanja“, samo ukoliko prati neki predmet koji se konstantno pomera. U toku života, oko zabeleži više od 20 miliona slika.

 

 Naslovna fotografija: Dark Gothic Emo Wallpapers | Desktop backgrounds and images