Stub nervnog sistema je prosečne težine 1.350 grama (2% telesne mase), mada nivo intelektualnih sposobnosti ne zavisi od veličine, a u prilog tome govori podatak da je Albert Ajnštajn imao za jednu desetinu manji mozak nego što je prosek. 75% mozga čini voda, a 10 milijardi neurona zauzimaju tek 10 % moždanog mišića. Zdrav mozak nikada ne gubi sposobnost učenja. Evo još nekih zanimljivosti koje nosimo svakodnevno u svojim glavama.

 Mozak_3

Mozak se brzo formira. Prosečno dete od dve godine ima formiranih već 80% moždane mase odraslog čoveka. (Foto: www.shutterstock.com)

Centar_zadovoljstva 

Centar zadovoljstva u mozgu (nucleus accumbens) zadužen je za lučenje seratonina i dopamina, koji izazivaju osećaj sreće u čoveku. Droga, poput kokaina, aktivira lučenje ovih supstanci, ali njihovo lučenje takođe pospešuje i pomoć osobi koja je u nevolji ili davanje hrane beskućniku. (Foto: www.drugabuse.gov)

Nervi

Svakog od nas je „zabolela glava“. Međutim, mozak u sebi ne sadrži receptore bola, pa tako da kad imamo glavobolju, mozak sigurno nije uzročnik.

(Foto: www.sciencenewsforstudents.org)

 

Mozak_naslovna

Ljudski mozak je u stanju da tokom života ima, bukvalno, neograničen broj ideja i zamisli. (Foto: www.goodfon.su)

 

Mozak_nervni

Protivno ubeđenjima, mozak je najaktivniji kada spavamo. Osobe koje imaju viši koeficijent inteligencije, češće i življe sanjaju, a i neretko im san prekidaju brojne misli koje mozak obrađuje.

(Foto: centarzaprirodnumedicinu.com)

Ogledalo_neuroni 

U mozgu postoji grupa neurona, pod nazivom „ogledalo neuroni“. Naučnici smatraju da su upravo ove nervne ćelije odgovorne za one situacije u kojima čim vidimo nekoga kako zeva i mi zevnemo za njim, ili kada se neko u našoj blizini udari, a nas zaboli isto mesto. Odgovorni su najverovatnije i za osećaj empatije. (Foto: www.sciencedaily.com)

 

Mozak_1

Ljudski mozak nije jake teksture, već je želatinastog sadržaja i izuzetno je osetljiv. To je jedan od razloga zašto je tako dobro zaštićen lobanjskom, tvrdom, paučinastom i mekom opnom. (Foto: www.themonitordaily.com)

 

Mozak_2

Supstancama iz nikotina potrebno je samo 7 sekundi da stignu do mozga.

S druge strane, alkoholu je potrebno u proseku 6 minuta da navede mozak na modifikovane reakcije.

(Foto: radioglasdrine.com)

 

Mozak_4

Čak 140 različitih proteina u mozgu „pati“, kada učestalo koristimo mobilni telefon, ili neki drugi elektronski aparat. (Foto: www.simien.com)

 

Odluke

Mislite da kontrolišete svoj život?

Bilo bi dobro da možda razmislite još jednom o tome, jer čak 95% životnih odluka, donese naša podsvest, koje često nismo ni svesni. (Foto:www.medicaldaily.com )

Naslovna slika: www.draugiem.lv