Baš tako. Jeste, osim kad nije. Možda je pre svega najvažnije znati da je haluciniranje stanje koje ni pod tačkom razno ne može da se opiše kao zdravo, pa prema tome, ne treba ga shvatati „zdravo za gotovo“. Stroga stručna definicija kaže da je halucinacija bespredmetno opažanje onoga što zapravo ne postoji, odnosno, opažaj koji je nastao bez prethodne, a objektivne čulne stimulacije. Pošto smo sigurni da ima puno stvari koje vas zanimaju na ovu temu, pronašli smo neke upečatljive informacije vezane za ovu pojavu, a za koje smo sigurni da će vas iznenaditi, baš kao i nas.

 

Iako postoje brojni pokušaji, egzaktno objašnjenje nastanka halucinacija, do danas, naučnici nisu uspeli da pruže.

 

Foto: xadrik-xu.deviantart.com

Foto: xadrik-xu.deviantart.com

U doba mudrog Hipokrata, verovalo se da su halucinacije proizvod izuzetno bujne mašte. Danas, medicina halucinacije povezuje sa određenim mentalnim bolestima i stanjima u kojima se nalazi mozak.

 

Foto: gponline.com

Foto: gponline.com

Halucinacije se, kako se pretpostavlja, dešavaju kao posledica promene funkcionisanja pojedinih moždanih senzornih centara, prilikom kojih se sumanutost, kao unutrašnja draž, prenosi u halucinaciju.

 

Foto: w-dog.net

Foto: w-dog.net

U britanskim vodama otkrivena je riba, koju, ukoliko odlučite da konzumirate, možete doživljavati teške halucinacije narednih 36 sati.

 

Foto: w-dog.net

Foto: w-dog.net

Istraživanja su pokazala da slepe osobe mogu da dožive vizuelene halucinacije nakon konzumiranja „LSD“ droge!

 

Foto: medicinehunter.com

Foto: medicinehunter.com

Baštenska biljka pod nazivom „Tatula“ izaziva izuzetno snažne halucinacije, a to je zabeleženo na jedan interesantan način, jer je ustanovljeno da pčele koje skupljaju polen od ove biljke prave „ludi med“ koji izaziva halucinacije kod onih koji ga konzumiraju.

 

Foto: newscientist.com

Foto: newscientist.com

Iako su najpoznatije vizuelne halucinacije, svako od 5 čula može iskusiti halucinacije, pa one mogu biti još i slušne, mirisne ili olfaktivne, halucinacije čula ukusa ili gustativne i taktilne ili halucinacije čula dodira.

 

Foto: laminedinfos.fr

Foto: laminedinfos.fr

Sreća u nesreći kada je ova kompleksna pojava u pitanju je ta da se uzrok halucinacije uglavnom lako otkriva, pa primenom adekvatne terapije one vremenom i nestaju.

 

Foto: pxleyes.com

Foto: pxleyes.com

Osobe koje iskuse halucinacije, doživljavaju to na daleko intenzivniji način nego svakodnavne nadražaje iz svog okruženja. Sve što prati halucinaciju je veoma živo, mimika, doživljaj i osećaji koji to prate, pa nije retkost videti da osoba koja halucinira gleda, smeje se, razgovara, ili se pak ljuti na svoju halucinaciju, a vrlo često je se i boji, verujući da je ona stvarna. Ukoliko su halucinacije neprijatnog sadržaja, to je teže osobi koja ih ima da ih podnese, pa mož burno reagovati tako što će pokušati da se odbrani, pobegne, sakrije ili pak da pokuša da je savlada.

 

Foto: awakenfromthedream.wordpress.com

Foto: awakenfromthedream.wordpress.com

Najčešće bolesti čije su halucinacije neizostavni simptomi su Šizofrenija, Parkinsonova bolest, jake migrene, tumor na mozgu i Epilepsija.