Kao što možete pretpostaviti, reč je uglavnom o egzotičnim, biljnim i životinjskim vrstama, koje, neprerađene, sadrže u sebi ili stvaraju supstance, opasne po zdravlje čoveka. Ipak, izazov je probati nešto tako kontraverzno, ukusno, a opasno. Evo naših 10 predloga, koji ako se spreme na pravi način, mogu izostaviti začin opasnost. Prijatno.

 

Indijski_orah

Sirovi indijski orah

Potiče iz Brazila, Nigerije, Tanzanije i Indije. Ima širok spektar povoljnog dejstva na ljudski organizam, zbog brojnih vitamina i minerala koje sadrži, ali jestiv je samo prerađen, jer dok je sirov, poseduje u sebi hemikaliju koja može biti opasna po život, a zove se urushiol i u nekim slučajevima, proizvodi fatalnu alergijsku reakciju. (Foto: imgsplanet.com)

tunjevina

Tunjevina

Na prvi pogled bezopasna i vrlo ukusna, u sebi može da krije živu, koju ribe apsorbuju, a koja, iako primenjiva u svakodnevnom životu, poseduje u sebi toksine koji razaraju ljudski nervni sistem. Kap žive je dovoljna da usmrti čoveka, pa je korisno obratiti pažnju u kojoj meri se tunjevina konzumira. (Foto: www.srbijadanas.com)

Zova

Zova

List, seme i bobice ove drvenaste biljke, mogu da se pokažu kao izuzetno otrovni, ukoliko se konzumiraju nezreli, ili bez prethodne obrade, jer u sebi sadrže hemikaliju koja je po sastavu vrlo slična cijanidu. (Foto:serbianforum.org)

Fugu_riba

Fugu

Smatra se specijalitetom, za čije spremanje je potrebna opsežna i višegodišnja obuka i za koju se mora posedovati sertifikat. Razlog ovome je tetrodotoksin, koji se nalazi u jetri i koži Fugu ribe. Ovo je jedina namirnica, koja je zabranjena caru Japana da je konzumira, radi njegove sigurnosti. Otrov koji ova riba nosi u sebi deluje tako što uzrokuje paralizu, gušenje i smrt. Dodatno je opasna, jer do danas, protivotrov nije pronađen. (Foto: www.cdm.me)

Sirovi_med

Sirovi med

Nije smrtonosan, ali može da izazove brojne komplikacije, kao što su teška mučnina, jaka glavobolja, dijareja i povraćanje, a sve to zbog grejanotoksina, koji se nalazi u sirovom medu, koji ne prolazi kroz proces pasterizacije. (Foto:lifepressmagazin.com)

Semenke_iz_kajsije

Jezgro semenki kajsija

Ukoliko se konzumira u propisanoj količini, ima blagotvorno dejstvo, koje ubija ćelije raka. Međutim, ako se pretera sa unosom ovog semenog proizvoda, može doći do teškog trovanja, pa i smrti, zbog prisustva veće količine cijanida. (Foto: astrosajt.blogspot.rs)

Hakarl

„Hakarl“

Ovo je tradicionalno jelo Islanđana, tačnije rečeno, meso ajkule, koja pliva u vodama Grenlanda. Opasnost se krije u tome, što ova vrsta ajkula ne poseduje urinarni trakt, pa kako bi meso učinili ipak jestivim, kuvari ga fermentišu i ostavljaju tako 6 meseci, kako bi se otrovi iz mesa filtrirali. Ipak, postoji opasnost po zdravlje posle ovakvog obroka.

(Foto: www.theexpeditioner.com)

Sanakci

Sanakči

Ovaj korejski specijalitet, koji podrazumeva konzumiranje mesa hobotnice, nije opasan jer sadrži otrove u sebi, već njegova opasnost leži u samoj konzumaciji. U toku pripreme, pipci hobotnice se odstranjuju dok je ona još živa, pa komadi udova u tanjiru mogu da se pomeraju zbog kontrakcija mišića, koji se nastavljaju i posle smrti. Opasnost leži u gušenju od zalogaja ovog „živog“ mesa. U proseku, ovo jelo godišnje u Koreji odnese 6 života. (Foto: putopisi.net)

 

Aki

Aki

Na prvi pogled, izuzetno simpatičan plod je nacionalno voće Jamajke, a potiče sa zapada Afrike. Ukoliko se konzumira kao zrelo, vrlo je ukusno, no pre potpunog zrenja može biti opasno, zbog hipoglicina, moćnog otrova, koji je u zrelim plodovima skoncentrisan samo u semenkama. Ovaj otrov dovodi do, takozvane „jamajčanske mučnine“, nakon koje može da se padne u komu sa smrtnim ishodom. (Foto:ketrina-carolija.blogspot.com)

 

Bik_zaba

Divovska bik-žaba

Namibijski delikates, koji ako se jede pogrešno, može da izazove otkazivanje bubrega i smrt. Opasnost leži u koži i unutrašnjim organima žabe, prepunim toksinima. Smatra se da je sigurnije jesti one žabe, koje su se već parile i u svom životu doživele bar tri kiše, pa im se delimično sprala količina otrova u koži. (Foto: wildwildworld.net.ua)

Naslovna slika: www.pinterest.com