Nesumnjivo, ovo je jedna od najmisterioznijih pojava za koju se ikada čulo da postoji. Veća je od svega poznatog, guta sve poznato i ništa poznato ne može da je zadrži. Pogodili ste govorimo o crnoj rupi, koju su astronomi definisali kao kosmički objekat, čije je gravitaciono polje toliko jako, da ni jedan poznati oblik materije ne može da joj se odupre. Ako se do sada niste bliže zainteresovali za ovu fascinantnu pojavu, koja možda jednog dana u sebe uvuče i našu planetu Zemlju, sada je idealan trenutak da saznate šta nas tamo čeka.

 

Foto: impa.br

Foto: impa.br

Čuvena teorija relativiteta, koju je postavio neprikosnoveni Albert Ajnštajn, opisuje crnu rupu kao mesto gde su prostor i vreme beskrajno zakrivljeni.

 

Foto: medium.com

Foto: medium.com

Crne rupe su jedini objekti u celom univerzumu koji mogu da zarobe svetlost čistom gravitacionom silom. Iako se samo nagađa, u naučnim krugovima je rasprostranjeno ubeđenje da su crne rupe nastale raspadom gigantskih zvezda, prilikom čega bi postajale toliko gusted a su pravile omotač oko prostora i vremena.

 

Foto: imagenesmi.com

Foto: imagenesmi.com

Super masivne crne rupe mogu biti veće i do nekoliko milijardi puta od našeg Sunca!

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Naša galaksija, Mlečni put, smatra se da u sebi sadrži čak 100 miliona crnih rupa različite veličine.

 

Foto: earthsky.org

Foto: earthsky.org

Crne rupe nemaju osobinu samo da usisavaju sve što im se nađe na putu, već uvlače samo one predmete koji uđu u njihovu orbitu.

 

Foto: jpl.nasa.gov

Foto: jpl.nasa.gov

Takođe, dokazano je da crne rupe ispuštaju dovoljno materijala da od toga nastanu nove zvezde, koje iz crne rupe odlaze u sasvim drugi, udaljeni deo svemira i tamo formiraju sazvežđe.

 

Foto: phys.org

Foto: phys.org

Prva crna rupa uočena je 60-ih godina prošlog veka, ali se tada nije znalo kakav je to fenomen, niti kako je nastao. Prema “NASA”, ta crna rupa je 10 puta veća od Sunca, a u njenoj blizini se nalazi gigantska zvezda iz koje rupa usisava gasove, u procesu koji emituje X zrake.

 

Foto: freep.com

Foto: freep.com

Teoretski objašnjeno, svaki predmet može postati crna rupa, ukoliko se kompresuje u dovoljno mali prostor, jer pritisnut dobija na gustini, što čini da ima i jaču gravitacionu silu. Dakle, naučnici tvrde da ukoliko bi se planeta Zemlja sabila na veličinu kikirikija bila bi dovoljno gusta da formira crnu rupu.

 

Foto: steamregister.com

Foto: steamregister.com

Crne rupe imaju moć da do neverovatnih granica izduže predmet koji uvuku u sebe, pa se ovaj process naziva “špagetifikacija”.

 

Foto: medium.com

Foto: medium.com

Da crne rupe izbacuju iz sebe osim što usisavaju, otkrio je čuveni fizičar Stiven Hoking (Stephen Hawking) 1974. godine i ovaj fenomen je nazvan “Hokingova radijacija”.

Naslovna fotografija: Imgur