Smatraju se najvećim strukturama na svetu koje tvore živi organizmi. Predstavljaju životne zajednice raznih organizama kao što su brojne vrste sunđera, školjki i drugih bodljokožaca. Na Maldivima postoje koralni grebeni koji se dižu više od 2.000 metara u visinu sa morskog dna. Najveći na svetu je Veliki koralni greben, koji se nalazi blizu Kvinslenda (Queensland), na severoistoku Australije. Prostire se oko 2.000 kilometara u dužinu i može se uočiti čak i iz svemira. Evo još zanimljivosti koje smo vam pripremili.

 

zarada_od_koralnih_grebena

Foto: destructivefishing.weebly.com

Izračunato je da oko 30 miliona ljudi u svetu zarađuje novac za život zahvaljujući ovim prirodnim čudesima, prevashodno što se tiče ribolova i turističke delatnosti. Vrednost, odnosno zarada, od svetskih koralnih ekosistema je otprilike 30 milijardi dolara, na godišnjem nivou.

 

prirodna_barijera

Foto: sustainablepolitics.ca

Koralni grebeni su prirodna barijera, koja štiti kopna priobalnih naselja i gradova od udara visokih talasa, oluja poplava, kao i od erozija tla.

 

prirodni_ekosistemi

Foto: news.mongabay.com

Iako ove formacije zahvataju samo 0,2% površine okeana, na sebi nose 25% od ukupnog morskog biosistema. Jedine su prirodne tvorevine, pored kišnih šuma, za koje je karakteristična pojava zvana „biodiverzitet“, što znači biološku raznolikost vrsta, koja je karakteristična samo za jednu određenu tačku na Zemlji. Ne postoje dva ista biodiverziteta. Nazivaju se još i „kišnim šumama“ okeana.

 

zivotinje_a_ne_biljke

Foto: learnsomethingaboutplants.blogspot.com

Korali, ustvari, nisu biljke. Svrstavaju se u red životinja, polipa, koje su, iznenađujuće u bliskom srodstvu sa meduzama i sasama. Potpuno su sposobne same da se odbrane od grabljivica, najčešće pipcima sa otrovom koji poseduju, a sa istima se služe i da ulove plen.

 

istrazivanja_u_svrhu_medicine

Foto: papahanaumokuakea.gov

Smatraju se takođe izuzetno važnim na polju istraživanja medicinske industrije. Sastojci i činioci ovih kompleksnih ekosistema sadrže supstance koje mogu da izleče različite vrste oboljenja od raka, artritisa, Alchajmerove bolesti, virusa i bolesti kardio vaskularnog sistema.

 

veliki_koralni_greben

Foto: skywatch-media.com

Veliki australijski koralni greben je na spisku prirodnih dobara koja su pod zaštitom UNESCO-a i to od 2007. godine. Ovaj greben zapravo čini 900 manjih koralnih grebena.

 

zivopisne_boje

Foto: fromthegrapevine.com

Živopisne palete boja, koje ih karakterišu, potiču od pigmenata brojnih algi i njihovog tkiva.

 

rastu_sporo

Foto: youtube.com

Rastu, reklo bi se, prilično sporo. Godišnji prosek je između 10 i 20 santimetara, a mogu da se uvećaju i tek za jedan milimetar. Brzina rasta zavisi od brojnih faktora okoline, kao što su recimo struje, koje nanose više ili manje hrane koja im je neophodna.

 

topla_voda_da_bi_rasli

Foto: untamedscience.com

Idealna temperatura voda, u kojoj najbolje i najbrže rastu je između 20 i 27 stepena Celzijusovih.

 

odumiranje_grebena

Foto: Nature.com

Mada izgledaju kao moćne stene koje dišu, ovi ekosistemi su izuzetno krhki, pa tako i najmanja promena temperature, struje i sveobuhvatno klimatske promene vidno utiču na njih. Kiselost okeana, koja je zadnjih godina u porastu zbog toksičnog otpada, kao i ostalo smeće koje čovek za sobom ostavlja u okeanima, mogu biti uzrok za potpuno izumiranje ovih podvodnih blaga.

Naslovna fotografija: Analitika