Ljudi koji žive na ostrvu, koje na prvi pogled izgleda kao da je krajolik neke druge planete Sunčevog sistema, a ne Zemlje, zovu se Sokotranci i ima ih oko 50.000. Geološka izolovanost od ostatka sveta, stvorila je, kao nigde drugo, specifičnu endemsku floru i faunu. Ovo je jedino mesto na planeti, na kom raste i postoji čuveno “Zmajevo drvo” (lat. Draceana cinnabari), upotrebljivo i u medicinske svrhe, pa, s toga, sa pravom nosi epitet dragulja Arapskog mora.   

 

dom_retkih_vrsta

Foto: funonthenet.in

Sokotra je dom za oko 800 retkih biljnih i životinjskih vrsta, kojih nema više nigde u svetu. Biljke, u koje spada i drveće nestvarnog oblika, evoluirale su, dok nisu našle načina da opstanu, u gotovo neprijateljskim, uslovima koji vladaju pod uticajem tropske klime i monsuna koji donose olujne vetrove. Međutim, kiše su velika retkost na ovom ostrvu.

 

drvo_zmajeve_krvi

Foto: travel-tour-guide.com

Lokalno stanovništvo veruje u legendu o drvetu zmajeve krvi, koje na prvi pogled izgleda kao džinovska pečurka. Ovo drvo ima crvenu tečnost, za koju se, u stara vremena, smatralo da pripada zmajevima, te je bila vrlo dragocena. Na Sokotri, ljudi  veruju u magiju, iako je većina stanovništva hrišćanske veroispovesti.

 

teritorija_jemena

Foto: worldtravelguides.info

Od 1967. godine, ovaj jedinstveni ostrvski ekosistem pripada teritoriji Jemena, ali se smatra mestom sa najvećim biodiverzitetom na Zemlji. Biodiverzitet je pojava raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta jednog zatvorenog sistema.

 

reptil_sa_sokotre

Foto: ifunny.co

Ime ostrva potiče od reči iz drevnog Sanskrita, koje u prevodu znači “ostrvo blagoslova”. Naseljavaju ga 34 vrsti reptila, 192 vrste različitih ptica, oko 730 vrsta riba, 4 različite vrste slepih miševa, kao i preko 300 vrsta puževa.

 

unesko

Foto: Pinterest

Zbog svoje sveukupne jedinstvenosti, ovo ostrvo, zajedno sa celim arhipelagom u kom se nalazi, zauzima počasno mesto na UNESCO-voj listi svetske baštine.

 

sokotra_civilizacija

Foto: somalinet.com

Od najstarijih vremena, Sokotra je predstavljala trgovinski čvor između Rimljana, Grka i egipatskog carstva. Pripadnici pomenutih civilizacija, upravo sa ovog ostrva nabavljali su sastojke koje su koristili u svojim medicinama, kao i posebnu crvenu smolu, poznatu kao “zmajeva krv”, koja se koristila kao boja u slikarstvu, ali i u medicinske svrhe. Vrednost im je povećavalo to što su svi proizvodi poticali od endemskih vrsta. 

 

putevi

Foto: Mapio.net

Fascinantno je da je Sokotra svoj prvi asfaltirani put dobila tek 2006. godine. Inače, ima svega nekoliko izgrađenih puteva na ostrvu, i na tome će i ostati, kako ne bi dolazilo do negativnog uticaja automobila na životnu sredinu.

 

pecine_na_sokotri

Foto: wantexpeditions.com

Ruševine antičkog grada, koje čuva ovo čarobno ostrvo, pronašla je grupa ruskih arheologa 2010. godine. Ruševine se nalaze u sklopu mnogih pećina u kojima se nalaze i brojne olupine starih brodova.

 

sela

Foto: reversehomesickness.com

Sokotra sadrži više od 600 sela. Svako selo čini po nekoliko grupisanih kuća, u kojima žive stanovnici povezani rodbinskim vezama. Svako selo ima svog starešinu, a lokalni naziv za njega je “muqaddam”. On je vrlo cenjena i poštovana osoba.

 

zadnja

Foto: Pinterest

Granitne planine po imenu Hajhir, možda i najbolje oslikavaju tradicionalni način života ostrvljana, koji je ovde ostao, čini se, netaknut. Seoske starešine se bude uoči zore i izvode stada koza na jutarnju ispašu, a stanovništvo nedvosmisleno veruje svojim tradicionalnim isceliteljima, koji imaju metode lečenja potpuno suprotne medicini modernog sveta. Ipak, šta god mi iz “razvijenog sveta” mislili o njima, ovdašnje stanovništvo je, čini se, izuzetno zadovoljnim svojim životom.

Naslovna fotografija: When On Earth