Mudri Isak Njutn potvrdio je da svaka akcija mora imati svoju povratnu reakciju. Međutim, ovaj, treći po redu Njutnov zakon, ne odnosi se samo na fizičke fenomene, već i na ukupan život. Verovali mi ili ne, svakako da postoji ono što najčešće nazivamo „viša sila“, koja je uglavnom zadužena da dovede sve u red. Dakle, na nama je samo da pokrenemo akciju i da sačekamo reakciju, a dok čekamo, da obnovimo gradivo o zakonima koji nam se mešaju u život bez pitanja.

 

uzrok_i_posledica

Foto: educators.brainpop.com

Zakon uzroka i posledice.

Šta god mi uradili, ili ne uradili, univerzum je svakako pripremio svoj odgovor na to. Dakle, na ovom slučaju bi možda i mogla da se primeni ona narodna izreka –što poseješ, to ćeš i požnjeti-.

 

zakon_prihvatanja

Foto: Disneyfied, or Disney tried? – WordPress.com

Zakon prihvatanja.

Sve nam dolazi onda kada smo spremni da prihvatimo. Ali, tek kada smo spremni da prihvatimo. Ako verujemo u nešto, ali s druge strane još nismo spremni da materijalizujemo, „to“ će svakako sačekati povoljnije vreme za realizaciju.

 

ovde_i_sada

Foto: Erika Dolnackova

Zakon pod nazivom „ovde i sada“.

To znači da bi bilo dobro da duhove iz prošlosti i brige iz budućnosti ostavimo na trenutak po strani. „Ovde i sada“ može da se dogodi pravi trenutak, ne juče i ne sutra.

 

inspiracija

Foto: Pinterest

Zakon značenja i inspiracije.

Kako god i šta god mi mislili, u životu dobijamo ono što smo zaslužili. Prava vrednost nečega ekvivalentna je energiji koju smo uložili u pokušaj da održimo ono što je vredno i za šta se borimo. Međutim, samo onaj ko je sposoban da pruži, biće sposoban i da primi nešto inspirativno i vredno.

 

zakon_strpljenja

Foto: Crystal Andrus

Zakon strpljenja.

Kako beše ono, je l strpljen – spašen? Svaka nagrada zahteva prethodno uložen ogroman trud, ponekad i veči od planiranog ili mogućeg. No, čovek sve ružno i teško brzo zaboravlja, a ima li šta slađe od, kao med slatkih, plodova sopstvenog rada?

 

zakon_promene

Foto: phsapartstudio.wikispaces.com

Zakon promene.

Ovaj zakon kaže, da će se iste stvari, odnosno životne lekcije ciklično ponavljati sve dok ne budemo naučili i bili spremni za nastavak. Ne može se postupati isto, odnosno grešiti isto i očekivati tačan rezultat.

 

zakon_povezanosti

Foto: raiseyourvibrationtoday.com

Zakon povezanosti.

Šta god radili, prvi korak podjednako je bitan kao i svaki sledeći, sve do poslednjeg i svaki prethodni povezan je sa onim sledećim. Dakle, ne možemo vući poteze suprotne od ispravnih, a očekivati da se krećemo dobrim putem. Iluzorno je.

 

odgovornost

Foto: aktivni.si

Zakon odgovornosti.

Naš život je, jednostavno objašnjeno poput velikog, džinovskog ogledala. Kada nešto ide kako ne treba, to znači da nešto u nama nije kako treba takođe. Preuzimanje odgovornosti za svoja dela, umesto traženja krivca među drugima je esencijalna, za odrastanje, za življenje, za postojanje.

 

poslusnost

Foto: tommyspotts.com

Zakon poslušnosti.

Čovek, kao jedinka, nije baš uvek spreman da prizna postojanje te više sile, pa misli da u životu sve zavisi od njega i da sve može i hoće sam da uradi. Hrabro, ali bespotrebno. Istina je da nikada i ništa ne radimo sami.

 

stvaranje

Foto: aktiven.si

Zakon stvaranja.

Ovaj zakon propoveda o tome kako je ključ unutrašnje harmonije potpuna nezavisnost od spoljašnjeg sveta. U današnje doba to je teško zamisliti, ipak, možemo pokušati sa kompromisom, prema kome ćemo da ispunimo svoje vreme sa dragim ljudima i trenucima u kojima ćemo se prepuštati potpuno i u kojima ćemo uživati, bez obzira na to šta se dešava „napolju“.

Naslovna fotografija: imgur.com