Domovine ove egzotične dame su Paragvaj i Brazil, a može se naći i na severoistoku Argentine. Postoji marakuja svetložute boje i ona je poznata kao „zlatna“ marakuja, koja raste do veličine grejpfruta. Tamnoljubičasta marakuja raste do veličine limuna, manje je kisela od žute i ima intenzivniji ukus i miris. Odličan je dodatak drugim plodovima južnog voća. Još se naziva i „passion fruit“ i „granadilla“. Amerikanci i Englezi smatraju je voćem strasti.

 marakuja_1

Može biti ovalnog ili okrugog oblika, veličine između 4 i 8 santimetra. Mekano jezgro, sadržano od pulpe i jestivih tamnih semenkica, obmotano je korom. Ukus joj je kiselkasto – sladak. (Foto: www.gastronomija.hr)

 

marakuja_2

Ova, samo na izgled mala voćka, bogata je vitaminima A, B3 i C, a još obiluje i mineralima kalcijumom, gvožđem, kalijumom i fosforom.

(Foto: armazemdasespeciarias.com.br)

 

marakuja_3

Predstavlja dobar izvor energije za organizam, a posebno dobro čini u jačanju kostiju. Mogu se jesti sveže, ili u salati, sladoledu, džemu, želeu, ili se pak, može spravljati sok od marakuje. (Foto: www.natue.com.br)

 

marakuja_4

Lišće marakuje se koristilo u tretmanu protiv nesanice na tlu stare Evrope. Ona je ujedno vrlo bitan deo tradicionalne medicine Južne Amerike, te je svoju primenu našla u tretmanima protiv glavobolje, modrica, bolova i za smirenje. Čaj od osušenih listova, kažu, pomaže i u tretiranju epilepsije. (Foto:www.elevenshadows.com )

 

marakuja_5

Ulje, dobijeno od ove voćke, našlo je primenu u kozmetičkoj industriji, zbog svojih blagotvornih supstanci koje poseduje. (Foto: www.victoriahealth.com)

 

marakuja_6

Tvrde da marakujin sok pomaže u lečenju astme, bronhitisa i urinarnih infekcija. Našle su primenu i u raznim programima za mršavljenje.

(Foto: volker.umpfenbach.de)

 

marakuja_8

Ubraja se u višegodišnje biljke, koje u divljini mogu da potraju, kako prosek kaže, između 5 i 7 godina. (Foto: revistagloborural.globo.com)

Marakuja_7 

Bez obzira što postoji nekoliko stotina sorti (oko 400), jer može da se uzgaja svuda gde nema niskih temperatura, upotrebljive u ishrani su samo žuta, kojoj treba pomoć pčela u oprašivanju i ljubičasta, koja se sama oprašuje.  (Foto: www.mesarbustes.fr)

 

marakuja_9

Prilikom jela, uglavnom se preseca na pola, a jestivi sadržaj se pokupi kašičicom. Radi povećanja slatkoće ploda, dobro je da ovo voće strasti odstoji nekoliko dana. Poseban ukus daju mu limunov sok i mineralna voda. (Foto: commons.wikimedia.org)

 

marakuja_10

Kao i za svaku drugu vrstu hrane, ako preteramo sa konzumacijom marakuje, mogu da se jave neželjeni efekti. Nije poželjno mešati je sa alkoholom, jer zbog svog umirujućeg dejstva može da dovede do odloženih reakcija. Takođe, nije predviđeno ni uzimati aspirin uporedo sa konzumacijom marakuje, jer u nekim slučajevima može da dovede do razređivanja krvi. (Foto: blogconsultoria.natura.net)

Uvodna fotografija: www.madeiraislandnews.com