Zemlja koju nije baš tako lako opisati. Znate, to je poseban deo sveta. U ruralnim predelima, stanovništvo strahuje od El Čupakabre, koga ustvari nikada niko nije video, ali legenda živi i živeće. U njenim nepreglednim divljinama, svoje utočište je našla najveća i najteža zmija na svetu – anakonda. Na ovom kontinentu nalazi se najvišlje jezero na svetu, i najsuvlja tačka na svetu. Prepoznajemo je po najukusnijoj kafi i najraskošnijem uličnom karnevalu na svetu. Neukrotiva, vruća, zavodljiva, eksplozivna, ukusna i mirisna, to je sve, a i mnogo više, Južna Amerika.

 

Foto: smh.com.au

Foto: smh.com.au

Najvažnija sporedna stvar na svetu  fudbal je igra broj 1 omiljena u Brazilu, zemlji u kojoj ima registrovanih više od 20.000 fudbalskih klubova. Slavni brazilski fudbaleri poput čuvenog Pelea, Ronalda, Roberta Karlosa i Ronaldinja su igrači koji su fudbali dali potpuno novu dimenziju.

 

Foto: oceanfutures.org

Foto: oceanfutures.org

Reka Amazon, jedna od najdužih i najvećih na svetu, zajedno sa svojim pritokama čuva skoro 20% svetskih zaliha pitke vode. Ovaj rečni gigant svakog sata u Atlantski okean ulije 770 milijardi litara vode.

 

Foto: santiagotimes.cl

Foto: santiagotimes.cl

Čile je u svetu, između ostalog, poznat i po izuzetno kvalitetnim vinima. Grožđe koje se uzgaja u ovoj zemlji koristi se za spravljanje pića po imenu “pisk”, koje spade u žestoka alkoholna pića.

 

Foto: bookersinternational.com

Foto: bookersinternational.com

Svetski čuveni karneval u brazilskom Rio de Ženeiru je najveći i najspektakularniji karneval te vrste u svetu, a održava se svake godine u isto vreme, pre posta. Ključni moment događaja je takmičenje u popularnom plesu samba.

 

Foto: explorationscompany.com

Foto: explorationscompany.com

Ono što su u Americi kauboji, u Južnoj Americi su to “gauči”, u prevodu, farmeri koji rade na nepreglednim argentinskim imanjima sa stokom i oni predstavljaju svojevrsne narodne junake. Imaju izuzetno živopisan folklor, koji podrazumeva temperamentne igre složenih koraka. 

 

Foto: hot-facts.blogspot.rs

Foto: hot-facts.blogspot.rs

Južni Peru je predeo nestvarno lepih krajolika ali i misterioznih ogromnih figura životinja i drugih čudnih oblika, koji su urezani u tlo pre više hiljada godina, što se može lako uočiti iz vazduha. Do danas je ostala apsolutna misterija, ko, zašto, kako i kada tačno je urezao te oblike u zemlju.  

 

Foto: galapagosonline.wordpress.com

Foto: galapagosonline.wordpress.com

Najviša železnička pruga na svetu nalazi se upravo u Južnoj Americi u Peruu i to na neverovatnoj visini od čak 4.782 metara nadmorske visine!

 

Foto: en.actualitix.com

Foto: en.actualitix.com

Prema podacima Ujedinjenih Nacija, prosečni životni vek na ovom kontinentu iznosi 72 godine.

 

Foto: pri.org

Foto: pri.org

Veličanstveni andski kondor je najteža ptica grabljivica na svetu, čiji raspon krila iznosi čak 3 metra. Ova ptica koja budi strahopoštovanje živi u najvišim i nepristupačnim predelima ovog planinskog lanca, a hrani se isključivo leševima životinja.

 

Foto: boomsbeat.com

Foto: boomsbeat.com

Južnoamerički kontinent poznat je između ostalog i po klimatskim krajnostima, pa tako delovi Kolumbije godišnje prime oko 11.700 mm padavina, dok je pustinja Atakama, koja se nalazi u Čileu, najsuvlje mesto na svetu, koja je ujedno i apsolutno suvi i bezvodni plato.

Naslovna fotografija: SUWalls