Ljubav koju čovek može da gaji prema životinji, ponekad se čini, da nema granice. Svako ko ima ili je ikada imao nekog kućnog ljubimca složiće se sa tvrdnjom, da je sa njima život lepši, zabavniji, topliji i sigurniji. Međutim, izgleda da prolazi doba „uobičajenih“ ljubimaca, kao što su kuca, maca, papagaj, zeka ili kornjača. Lavovi, zmije, škorpije, pauci, sve je to danas na listi životinja koje biramo da sa nama dele životni prostor. U nastavku možete videti najčudnije životinje koje ljudi učine svojim kućnim ljubimcima.

 

tarantula

Foto: teraristika.org

Crveno kolenasta meksička tarantula.

Sve više popularna u zadnje vreme kad je u pitanju izbor kućnih ljubimaca. Ovaj džinovski pauk, koji u rasponu može da dostigne dužinu od 30-ak santimetara ima dugačak životni vek, oko 25 godina i da, jeste otrovna, ali ne i smrtonosna, osim ako na njen ujed niste alergični. Teže oko 16 grama i čuvaju se u terarijumu.

 

kengur

Foto: dreamstop.com

Da li ste znali da je ljubimac čuvenog „kralja“ Elvisa Prislija (Elvis Presey) bio ni manje ni više nego australijski kengur? Svog ljubimca je uredno čuvao u kući i kako kažu izvori, obožavao ga je.

 

kraljevski_skorpion

Foto: dracoart-stock.deviantart.com

Carska škorpija.

Na prvi pogled, teško je razumeti zašto bi se iko odlučio da čuva životinju poput ove. Pa ipak ovo je jedan od masivnijih predstavnika svoje vrste, može da poraste do 20 santimetra. Izrazito je crne boje i njen otrov nije opasan po ljude, ali nema potrebe dodirivati je. Ono što je interesantno za ovu životinju, jeste da svetle fluorescentnom bojom pod ultraljubičastim svetlom.

 

africki_varan

Foto: index.hr

Afrički varan.

Pripada grupi gmazova, a može da poraste više od 1,5 metara. Nije otrovan i uglavnom je bezopasan. U divljini se hrani sitnim sisarima, pticama i drugim gušterima, a u zatočeništvu insektima, miševima i crvima.

 

letece_veverice

Foto: detudoblogue.blogspot.com

Leteće veverice.

Iako se zovu veverice, po građi i ostalim karakteristikama bliže su slepim miševima nego vevericama. U zadnje vreme raste potražnja za njima, iako im je prirodno stanište područje Indonezije. Vole da se nađu u prirodnom okruženju i ne vole da budu sami, pa se često uzimaju u parovima.

 

tvor

Foto: Zivotinje.rs

Tvor.

Postaju sve popularniji kućni ljubimci u Severnoj Americi. Nakon što im se ukloni žlezda koja stvara tečnost vanserijski odurnog mirisa i posle privikavanja na novo okruženje, pokazali su se kao vrlo umiljati i druželjubivi.

 

piton

Foto: ljeb.info

Tigrasti burmanski piton.

Ova gigantska zmija čest je i vrlo primamljiv stanovnik sve više kuća. Slušali smo legendarne priče o tome kako mogu da porastu i do 30 metara, te da pojedu celu kravu ili čoveka. Istina je da imaju izuuetnu snagu u mišićavom telu koje dostiže dužinu od 7 metara kada žive u zatočeništvu i jedina stvar od koje se treba čuvati jeste obmotavanje oko vrata, jer su ove zmije poznate kao udavi.

 

piggy

Foto: wac.450f.edgecastcdn.net

Viktorija Bekam (Victoria Beckham), odlučila se da svom suprugu pokloni dva mala praseta koji su ubrzo postali voljeni kućni ljubimci. Bekamovi nisu izuzetak, jer je prasence po imenu Maks bilo najdraži kućni ljubimac holivudskog lepotana Džordža Klunija (George Clooney). Zanimljivo je da su ovo životinje visokog stepena inteligencije, te da čak mogu da prepoznaju svoje ime i da se odazovu na njega. (Foto:

6aa56fe8b60824733631d7568e1d6402

Foto: Pinterest

Poznata glumica Tori Spelling odlučila se za… Kokošku. Kako bi upotpunila priču oko svog čudnog izbora, beloj koki koja izgleda kao pufnasti oblačić dala je ime Koko Šanel, po poznatoj kreatorki. Po rečima ponosne vlasnice, Koko je vrlo druželjubiva, voli da šeta, ne buni se kada je Tori oblači u odeću dizajniranu specijalno za nju, a ponekad noću ume i da zahrče.

 

leopard

Na Bliskom Istoku, u dvorištima arapskih šeikova i drugih multimilionera, nije retkost videti tigrove, lavove i geparde, koji se igraju poput dece i koje ponosni vlasnici voze u svojim luksuznim automobilima na mestima suvozača. Takođe, u ovom delu sveta nije retkost videti u baštama vredne divljenja orlove, sokolove i druge primerke ovih grandioznih ptica.

 

 Naslovna fotografija: Pinterest