Ako prvi put čujete za njih, nije ni čudo, jer zbog svog povučenog načina života nisu baš životinje na koje se možete „saplesti“ prilikom odlaska u prirodu. Ukoliko već znate da ova čudesna bića postoje, spremite se da saznate neke potpuno neverovatne stvari vezane za njihov način života, navike i prostor koji naseljavaju. Na listu su nam doletele i one, leteće veverice!

 

lici_na_sismisa

Foto: mnn.com

Iako se u svom imenu poistovetila sa vevericom, ovo stvorenje više po građi i odlikama podseća na slepog miša. Naučno ime ove krznene loptice je -galeopiteka-.

 

tajge

Foto: Pinterest

Naseljava udaljeni prostor od listopadno četinarskih šuma na severu, preko ruskih tajgi sve do indonežanskih ostrva u Tihom okeanu.

 

ljubimci

Foto: spynet.ru

Prosečan životni vek ovog stvorenja iznosi između 4 i 5 godina u divljini, ili između 10 do 15 kada živi u zatočeništvu, ili kao kućni ljubimac.

 

bebe

Foto: acuteaday.com

Do parenja dolazi tokom ranog proleća ili kasnog leta, jer leteće veverice ostvare jedan porod tokom kalendarske godine. Tom prilikom, period trudnoće traje 40 dana, nakon čega ženka na svet donosi 2 do 7 beba.

 

druzeljubivi

Foto: birmingham.ridacritter.com

Smatraju se izrazito socijalnim životinjama. Svoj dom stvaraju u rupama na drveću i rado ga dele sa drugim pripadnicima svoje vrste.

 

lovina

Foto: svtweb.org

Ova malecka bića moraju tokom svog života da vode brigu o velikim predatorima na čijim jelovnicima se smatraju poslasticu. Među onim akoji ih vrebaju su kojoti, rakuni, sove, lisice, zmije, a u „domaćim“ uslovima to su psi i mačke.

 

jedu

Foto: acuteaday.com

Ishrana im je veoma interesantna, jer u nju spadaju meso, voće i povrće. Posebno vole da jedu puževe, miševe, jaja malih ptica, pečurke, a i bobičasto i koštunjavo voće.

 

nocna_bica

Foto: Sialis.org

Ubrajaju se u noćna (nokturnalna) bića. Velike oči pomažu im da detektuju predmete dok lete u mraku.

 

klize

Foto: Buzzle

Iako su poznate kao „leteće“ veverice, one ne lete već zapravo klize (plove, jezde) kroz vazduh. Umesto krila imaju krznenu membranu, koju biolozi nazivaju -patagia-, a koja je razapeta između zglobova prednjih  i zadnjih udova. Ona zapravo služi kao podrška da produži skokove koje prave od drveta do drveta.

 

poslednje

Foto: allspeciesfitness.com

Kao zaključak, možemo izvesti da su ove male kreature zapravo stvorenja fantastičnih mogućnosti, a evo i zašto. Vrsta koja je poznata kao azijska crvena velika leteća veverica (petaurista petaurista), može da poraste do 80 santimetara i da pri tome teži nešto manje od 2 kilograma, a da bude u stanju da prelebdi rastojanje od čak 75 metara u vazduhu!

Naslovna fotografija: I Like To Waste My Time