Na otprilike pola puta između tople Australije i Šri Lanke, zaštićen sa svih strana od nepreglednog Indijskog okeana, leži sakriven arhipelag od 27 malih ostrva i dva atola. Iz vazduha izgledaju kao male zelene tačkice u nepreglednom plavetnilu, ali samo jedan pogled izbliza, dovoljan je da poželite da zauvek ostanete u ovom netaknutom raju.

 

mapa_1

Foto: gilligansisle.com

Prvi „komšija“ Kokosovih ostrva, koja se nalaze u posedu Australije, su Maldivi i Uskršnja ostrva. Iz čitavog arhipelaga naseljena su samo dva ostrva i to sa 596 stanovnika.

 

koralno_ostrvo

Foto: phuketexplorertravel.com

Po poreklu su u potpunosti koralna ostrva, a gusto su smeštena na samo 14 kvadratnih kilometra.

 

5_policajaca

Foto: today.ucf.edu

Snage reda na Kokosovim ostrvima čini svega 5 pripadnika policijskih snaga, a prisustvo vojske je u potpunosti bespotrebno, pa tako ona i ne postoji.

 

kokos_papaja

Foto: deliciousliving.com

Zvanični jezik je engleski, a stanovništvo se bavi ribolovom i uzgajanjem kokosa, papaje i banana.

 

vest_point

Foto: Diveplanit

Prosečna nadmorka visina je samo 5 metara, a nestvarne plaže su pokrivene najsitnijim svetlim peskom. Administrativni centar ostrva je Vest Ajlend (West Island), a čitavo ostrvo je dobilo ime po kokosovim palmama kojih ovde ima u izobilju.

 

reptili

Foto: Pinterest

Ovo je jedino mesto na svetu na kome nema sisara, već samo nekoliko vrsta reptila, u koje spada i slepa zmija, ali je zato ptičiji svet raznovrsan.

 

umetnost

Foto: blueskies.com

Tamošnji umetnici koriste upravo kokose kako bi stvarali svoje skulpture. Ovakav rad zahteva visok stepen umeća rezbarenja, a takođe i oni koji oslikavaju kokosovu opnu čine od toga pravu umetnost.

 

kiling_ostrva

Foto: tropicalbeachgetaways.com

Na ova prelepa ostrvca, prvi je naišao kapetan Vilijem Kiling (William Keeling), daleke 1609. godine, pa se zato može čuti da se zovu i Kilingova ostrva. Prvi naseljeni predeli pojavili su se skoro 200 godina kasnije.

 

posed_australije

Foto: dive-the-world.com

Pravo vlasništva nad ostrvima, iznela je prva Velika Britanija, 1857. godine. Kasnije su bila pod upravom Šri Lanke, zatim Singapura, a upravo Kokosova ostrva su postala razlog prvog pomorskog okršaja u I Svetskom ratu. Od 1955. godine, pod upravom su Australije i deluje da se to neće skoro promeniti.

 

kopra

Foto: Wikiwand

Kristalno čista voda koja zapljuskuje ostrva, miran život, jarko sunce, kopra (sušeno meso kokosovog oraha) i ljubazni Malajci su ono što će vas sa zadovoljstvom dočekati na ovom raju u sred okeana, na drugoj strani sveta.

Naslovna fotografija: Simple Wikipedia