Prilikom jednog intervjua, sebe je opisao kao dečaka, gladnog za stvaranjem. Puno ime mu je Džon Čarls Galijano (eng. John Charles Galliano). Svet ga poznaje kao neverovatno talentovanog i kreativnog modnog maga, koji je, nakon što su ga droga i alkohol uzeli pod svoje, skliznuo sa trona na kom je sedeo decenijama. Ako ste se ikada zapitali šta se krije iza maske nadarenog ekscentrika, čiji su modeli godinama vladali modnim pistama, evo prilike da to i saznate.

 

tesko_se_uklapao_kao_dete

Foto: marieclaire.fr

Džon Galijano je kao novo ime, naglo bljesnuo na modnoj sceni, po malo i neočekivano, kada je Džon Bursten (eng. John Burstein) iz londonske robne kuće po imenu „Browns“ otkupio njegovu  diplomsku kolekciju, koju je ubrzo spazila čuvena Dajana Ros (eng. Diana Ross), te odmah kupula jedan kaput iz kolekcije. Sve ostalo je bljesak reflektora.

zeleo_modnu_kucu_kao_dior

Foto: blogs.periodistadigital.com

Prilikom pregovora oko budžeta za njegov modni šou, koji je održan, sada već daleke, 1994. godine, jedan od sponzora ga je upitao šta on ustvari hoće, a Galijano mu je tada, bez dvoumljenja odgovorio: „Hoću svoju sopstvenu modnu kuću. Hoću da bude poput Diorove.“ (I want my own couture house. I want to be like the house of Dior).

 

kasni_kao_i_lagerfeld

Foto: Pinterest

O njegovoj pretencioznosti, na koju je imao pravo, ili možda i nije, najbolje govori sledeći podatak. Prilikom svoje prve revje koju je imao za modnu kuću „Živanši“ (eng. Givenchy), odbio je da otpočne reviju na vreme. Dao je sledeće objašnjenje: „Karl Lagerfeld je kasnio 45 minuta, a ja ću onda kasniti sat i po vremena“.

 

gladan_stvaranja

Foto: businessoffashion.com

Rođen je 28. novembra 1960. godine, na teritoriji britanskog dela Gibraltara, kao sin vodoinstalatera engleskog porekla i flamenko igračice, španskog porekla. Ljubav prema modi mu jeusadila majka Anita, koja se uvek trudila da on od malena bude obučen lepo i moderno.

 

prva_revija

Foto: outletclearancewebsite.com

Prva modna revija na kojoj je učestvovao sa svojim kreacijama, održana je 1898. godine. Bila je to pariška nedelja mode (Paris Fashion Week).

 

stidljiv-u_detinjstvu

Foto: www.pinterest.com

Prema sopstvenim rečima, kao dete je bio izuzetno stidljiv i skroman, pa je, očekivano, imao problem da se uklopi u društvo. Odgajan je u strogo katoličkoj porodici.

 

posedovao_svoju_modnu_kucu

Foto: Pinterest

Posedovao je modnu kuću koja je nosila njegovo ime „John Galliano“, u periodu od 1988. godine do 2011. godine, nakon čega ju je preuzeo čuveni Dior, koji je u njoj imao 96% udela. Toliki udeo dobio je nakon Galijanovog ispada u francuskom kafiću, u kome je javno izrekao da voli Hitlera, u vidno alkoholisanom stanju.

 

dzon_i_aleksis

Foto: Flickr

Galijano se vratio modnom dizajnu i živi u Parizu sa svojim dugogodišnjim partnerom Aleksisom Rošom (eng. Alexis Roche), koji je po zanimanju modni stilista i savetnik.

 

nakon_odvikavanja

Foto: larazon.es

Nakon posete klinici, na kojoj se odvikavao od alkohola i opijata, izvori tvrde da već dve godine nije okusio alkohol, te da je rehabilitacija u potpunosti bila uspešna.

 

uputio_izvinjenje_jevrejskoj_zajednici

Foto: Pinterest

Posle neslavnog ispada, zbog kog je izgubio svoje mesto u Dior-u, Galijano je uputio izvinjenje jevrejskoj zajednici, navodeći da je bio pod dejstvom alkohola i opijata, te da ono što je izjavio nije njegov lični stav i da nije imao nameru da ih uvredi ili isprovocira.

Naslovna fotografija: Pinterest