Neetički, a rekli bismo i neljudski medicinski eksperimenti, zbog kojih je umrlo preko 400.000 zatvorenika, kao i činjenica da se nikada nije pokajao za svoje zločine, jer ustvari scoj rad nije smatrao zločinom. Ovako bismo prvo opisali Jozefa Mengelea, nacističkog prvoborca i lekara, koji je postao poznat po svojim monstruoznim idejama i pokušajima da ih sprovede u delo.

 

promena_boje_ociju

Foto: TheBlaze

Verovao je da deci može da se menja boja očiju ako im se ubrizga mastilo određene boje. Omiljeni za eksperimente su mu bili blizanci, te bi uzeo par blizanaca i eksperimentisao nad njima. Iako je kao rezultat svog rada imao samo infekcije i smrti kao posledicu, nije odustajao od ove svoje zamisli.

 

ppratio_stanje_pacijenata

Želeći da prati i beleži stadijume i stanja kroz koja organizam prolazi, svojim pacijentima je ubrizgavao razne vrsta bakterija i virusa kroz krvotok, te pratio njihove muke i beležio ono što vidi.

 

prezirao_kada_ih_dodiruju

Više od svega je mrzeo kada se dogodi u logoru da ga neko od Jevreja povuče za rukav ili mu ljubi čizme tražeći milost. Takvi bi odmah bili ustreljeni ili poslati u gasnu komoru.

 

eksperimenti

Za razliku od nekih drugih, zaslepljen svojom prekomernom ambicijom, on je u II Svetskom ratu i jevrejskom stradanju video ništa drugo do priliku za sebe da se dokaže. Dakle, poslao je u smrt skoro 400.000 jevrejskih zatvorenika, ne u sklopu „konačnog rešenja“, već tragajući za prilikom da postane svetski cenjen i priznat naučnik, sa brojnim priznanjima i odličjima.

 

mislili_su_da_su_visa_rasa

Pripadao je društvu eugenista. Jednostavno objašnjeno, živeo je ubeđen da ljudska vrsta može da postane bolja ako se porast broja stanovnika kontroliše, te ako se jedinke koje se ne uklapaju u sliku eliminišu. Ono što je za eugeniste bilo nedopustivo, jeste alkoholizam, bilo koja fizička ili mentalna bolest ili deformacija, kao i pripadnost „nižim“ rasama.

 

nije_delovao_kao_psihopata

Dokaz da čoveka nikada ne poznajemo do kraja, jeste i ta, da su njegove kolege sa fakulteta sa kojima je studirao, tvrdili da ništa na njemu niti u njegovim stavovima ili ponašanju nije ukazivalo na ono, po čemu ga je svet zapamtio.

 

josef_mengele

Do svoje smrti, koja ga je zadesila, kako kažu dok se kupao u moru, od moždanog udara, bio je najtraženiji Nacista, koga brojni agenti obaveštajnih službi, rasutih po celom svetu nisu mogli da uhvate. Nije bila tajna da je boravio u Argentini, bar se tako smatra, ali su njegovo prebivalište i identitet do kraja ostali nepoznanica.

 

rolf_mengele

Foto: InsaneJournal

Njegov sin Rolf, kao i ostatak porodice, kako se tvrdi, znali su tačnu lokaciju prebivališta Jozefa Mengelea i bez obzira što se nisu slagali sa onim što je on radio pomagali su mu, tako što su mu svaki mesec, svojim kanalima, slali novčanu sumu između 300 i 500 nemačkih maraka. Ipak, u jednom izlaganju, njegov sin je naveo da nikada nije otišao da ga poseti, iz neslaganja sa njegovim delima, odnosno, nedelima.

 

nije_smatrao_zlocinom

Kada bi činio odabir novopristiglih zatvorenika, a i prilikom operacionih procedura, bio je neverovatno smiren i staložen. Kada bi odlučio da neko od zatvorenika treba da živi, blago bi uhvatio svoje naočare za okvir i nagnuo ih na desnu stranu, kao znak čuvarima, a kada bi odlučio da mu neko nije potreban, te da može odmah da se uputi u gasnu komoru, nagnuo bi naočare na levu stranu.

 

eksperimentisao_na_deci

Deca su mu bila primarni objekti interesovanja, pa se služio raznim sredstvima kako bi ih namamio. Svedoci tvrde da se jako lepo ponašao prema njima, delio im je slatkiše, a čak je naložio da se napravi i dečije igralište u sklopu logora. Kada bi došlo vreme na neko dete da podlegne Mengeleovim ispitivanjima, u njegovu ordinaciju ga je dovodilo ili vozilo koje je na sebi imalo amblem Crvenog krsta, ili čak njegovo privatno vozilo.

Naslovna fotografija: Dr-Josef-Mengele – DeviantArt