Svetu je poznat po svom dramatično jakom tenoru, sa neverovatnim rasponom od četiri pune oktave. Ovaj impozantni španski tenor uzeo učešće u više opera, nego li i jedan drugi tenor. Prepoznatljiv je i upečatljiv po svom prirodno urođenom talentu za glumu, kao i velikom muzičkom znanju. Pored svega ovoga, još je i dirigent u Vašingtonskoj narodnoj operi, kao i u operi u Los Anđelesu.

plasido_roditelji

Foto: RTVE.es

Rođen je u Madridu, 21. Januara 194. godine. Odrastao je u porodici muzičkih talenata. Naime i majka i otac, Plasido Domingo Stariji  i Pepita Embil  su bili popularni izvođači tradicionalnih, narodnih, španskih napeva, pod nazivom „zarzuela“, koji se još mogu okarakterisati i kao španski vid operete.

 

travijata

Foto: Alchetron

Sa samo 20 godina uzeo je učešće u Verdijevoj operi „Travijata“, sa ulogom Alfreda. Ovaj nastup bio je preloman za njegovu karijeru i njime je otvorio sebi odredio put ka vrhu.

 

svetski_poznat

Foto: classicfm.com

Samo nekoliko godina nakon prvog nastupa, izvođenjem Verdijevih opera, postao je svetski poznat.

 

legende

Foto: latimes.com

Jedan od najbrilijantnijih njegovih nastupa, desio se 1990. godine u Italiji, prilikom otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu. Tada je nastupio zajedno sa slavnim Lučijanom Pavarotijem  i Hose Karerasom. To je bio nastup za pamćenje.

 

kralj_opere

foto: ravepad.com

Mediji i javnost ga smatraju živim „kraljem opere“ i pravim renesansnim muzičarem. Može se pohvaliti neverovatnom statistikom, koja kaže da je do sada imao oko 3.800 nastupa, 147 uloga i oko 500 performansa.

 

plasido_giniss

Foto: nullahategy.hu

Uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda, povodom veličine njegovog repertoara, kao i zbog toga što je imao više od 101 poziva da se vrati na scenu, nakon što bi se zavese spustile.

 

fan_reala

Foto: sport.es

Fudbal je jedna od njegovih najvećih strasti i moglo bi se reći da je verni ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu, pogotovo kada igra njegov kraljevski favorit. Takođe je posećivao trke Formule 1, kada su se organizovale u dobrotvorne svrhe.

 

fantasticna_karijera

Foto: topics.nytimes.com

Fascinantan je podatak, koji kaže, da je ovaj umetnik, bez pauza, aktivan od svoje 16 godine. Uvek kada za to ima priliku, ističe koliko je srećan što je video toliko sveta i što je uspeo da pruži umetničko zadovoljstvo milionima ljudi koji su ga slušali i gledali.

 

europa_nostra

Foto: International Centre of the Roerichs

Domingo je i predsednik udruženja pod nazivom „Europa Nostra“, čiji je primarni cilj organizovanje i sprovođenje projekata restauracije i čuvanja evropskog kulturnog nasleđa.

 

pomaze_talente

Foto: Zeneakadémia

Poznat je kao širokogrudi umetnik, koji uvek bira da posveti pažnju novim mladim talentima koji dolaze, kao i da im pomogne u početku njihove karijere, što znači da, pored neverovatnog talenta za umetnost, koji poseduje, ima još jedan bitan talenat, a to je ljudskost.

Naslovna fotografija: Fanart.tv