Svetski najpoznatiji živi tenor, umetnik sa najprodavanijim albumima u muzičkom pravcu kojem pripada i proizvođač kvalitetnih italijanskih vina. Sve je to Andrea Bočeli (Andrea Bocelli), rođen 22. septembra 1958. godine u malom italijanskom mestu po imenu La Stera, u pokrajini Toskana (Toscana). I pored toga što je oduvek bio okružen muzikom, upisao je pravni fakultet u gradu Pizi (Pisa), ali je u toku studija često po barovima rado nastupao i pevao hitove Šarla Aznavura (Charles Aznavour), Frenka Sinatre (Frank Sinatra) i Edit Pjaf (Edith Piaf). Životnu prekretnicu mu je napravilo saznanje da njegov idol, operski pevač, Franko Koreli (Franco Corelli) drži predavanja u Torinu (Torino), te je odmah sa prava prešao kod Korelija na časove, kome je bilo zadovoljstvo da sarađuje sa takvim prirodnim talentom.

 

andrea_boceli_glaukom

Foto: ohmymag.com

Zbog glaukoma koji mu je rano ustanovljen, od rođenja je imao problem sa vidom, ali od svoje 12-e godine i povrede na fudbalskom treningu, u potpunosti je ostao bez vida, što ga nije sprečilo da prati svoj talenat i veliku ljubav – muziku.

 

andrea_boceli_prvi_nastup

foto: raanetwork.org

Svoju prvu nagradu osvojio je na takmičenju, na kome je izvodio čuvenu napolitansku kompoziciju „O Sole mio“, kada je imao samo 14 godina.

 

pavaroti

Foto: multimedia.quotidiano.net

Veliku podršku Bočelijevoj karijeri, dao je jedan od najvećih operskih pevača svih vremena Lučijano Pavaroti (Luciano Pavarotti), koji se ujedno bavio i humanitarnim radom. U prvim godinama njegove karijere, Pavaroti ga je zvao da nastupa sa njim na godišnjim humanitarnim gala koncertima koje je izvodio u Modeni (Modena), pod nazivom „Pavarotti International“.

 

papa_i_boceli

Foto: Classic FM

Nakon njegovog prvog nastupa pred poglavarom rimokatoličke crkve, Papom, 1994. godine, često je nastupao pred crkvenim velikodostojnicima, a najviše pred Papom Benediktom XVI (Benedicto XVI), 2011. godine.

 

andrea_i_alberto

Foto: vimeo.com

Zajedno sa svojim bratom Albertom, pravi vino od grožđa koje uzgajaju na njihovom imanju, pod nazivom „Bocelli Family“. Dobivši najviše ocene od kompetentnih vinskih kritičara, ime Bočeli, u svetu vina je zavredelo poštovanje.

boceli_bulevar_slavnih

Foto: .lastampa.it

 Veliki trenutak njegovog života dogodio se 02. marta 2010. godine, kada je dobio svoju zvezdu u holivudskom Bulevaru slavnih (Hollywood’s Boulevar-Walk of Fame).

 

nije_maco

Foto: scmp.com

Sam za sebe je izjavio da nikada nije želeo da ga smatraju „mačo“ muškarcem, jer mu taj epitet zvuči kao opis glupih ljudi, pa bi više voleo da ga smatraju pametnim nego mačo muškarcem.

 

nikako_sex_pred_nastup

Foto: wtop.com

Ne upražnjava seksualni čin pred nastupe, jer, kako i sam tvrdi, ove aktivnosti mogu da mu odvuku pažnju i koncentraciju sa predstojećeg nastupa, zato se trudi da više odmori pred sam performans.

 

toskana

Foto: flickr.com

Zvuči možda po malo neverovatno, ali Andrea ne voli da putuje, čak i mrzi putovanja. Da se on pita, svo svoje vreme bi provodio u Toskani, sa svojom porodicom.

boceli_sa_cerkom

Foto: Classic FM

 

Bio je oduševljen činjenicom da će postati otac, neposredno pred dolazak na svet njegove princeze Virdžinije. Još dok je njegova supruga bila trudna, pevao je maloj Virdžiniji dok je bila u stomaku.

 

 Naslovna fotografija: WallpaperFolder