Ako bismo morali brzo da ga opišemo u svega par reči, bez dvoumljenja bismo rekli: borbeno vozilo, prilagođeno gradskoj vožnji. Gigantski, multifunkcionalni i gotovo beskompromisni četvorotočkaš, iz milošte se naziva još i „Terminator na drumu“. Sirova snaga i potkupljujući konfor začinjene su neverovatnim performansama i dimenzijama. Može vam se dopasti ili ne. Možete smatrati da je robusan, prenaglašen i nepotreban, ali postoji samo jedna izvesnost, a to je da na američki čekić (Hummer 2) ni slučajno nećete ostati ravnodušni.

 

Foto: military.com

Foto: military.com

Da bismo ovaj auto „razumeli“, potrebno je da pođemo od samog početka. 1983. godine, američka kompanija „AM General“ za potrebe svoje vojske izbacuje specijalno borbeno vozilo „H.M.M.W.V.“, što je skraćenica od punog naziva koji glasi „High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle“. Prevedeno na naš jezik, napravili su višenamensko vozilo visoke mobilnosti, odnosno odlične prohodnosti.

 

Foto: thinkdefence.co.uk

Foto: thinkdefence.co.uk

Projekat vredan 1,2 milijarde američkih dolara podrazumevao je standardnu verziju koja je mogla da primi 5 vojnika, ali i modifikovanu, koja je između ostalog mogla da nosi i projektil.

 

Foto: cars-blog.net

Foto: cars-blog.net

Na robusne dimenzije se nije pazilo, jer su neke druge performanse bile u fokusu, a i malo ko je uopšte i pomišljao da bi ovaj ratnik mogao da pređe u civilni sektor i posluži za neobavezno vozikanje po gradu.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Istini na volju Hamer 2 (Hummer 2) ima nešto manje dimenzije u odnosu na borbeni Hamer 1 (Hummer 1), pa je samim tim podešen za jednostavnije terenske izazove od svog prethodnika, ali je i dalje vođa u klasi terenskih vozila. Može se naći u standardnoj zatvorenoj, ili „pikap“ (pick – up) verziji.

 

Foto: gm.ca

Foto: gm.ca

Od 0 do 100 km/h ubrzava za 10,5 sekundi, što oduševljava ako se uzme u obzir gabaritnost ovog vozila, koje ionako nije predviđeno za trke.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Enterijer se odlikuje u svakom segmentu modernim dizajnom, te ni jednim detaljem ne ostavlja utisak vozila sa kojim se istog časa može poći u ratni sukob. Luksuzno opremljen, enterijer pre podseća na unutrašnjost jahte ili kokpita privatnog aviona.

 

Foto: moibbk.com

Foto: moibbk.com

Za pogon na sva 4 točka zadužena je, slobodno možemo reći zver od motora, koja je u stanju da razvije 316 konjskih snaga, te obrtni momenat iznosi 480 Nm. Iako proizvođač naglašava da je prosečna potrošnja 16 litara na 100 kilometara, nakon testiranja utvrđeno je da je ipak 27/28 litara realnija cifra. Podatak ne čudi iako oduševljava, s obzirom da je ovaj „opaki dasa“ opremljen rezervoarom od čak 120 litara.

 

Foto: automobile-touch.blogspot.rs

Foto: automobile-touch.blogspot.rs

Ono za šta Hamer 2 definitivno nije napravljen, jeste da bude neopažen, jer od momenta kada odlučite da uđete u njega, pa sve dok ne izađete iz istog, bićete pod budnim okom svih prolaznika, što zbog veranja do sedišta, što zbog zatamnjenih stakala kroz koja radoznali pogledi ne prolaze.

Foto: fourwheeler.com

Foto: fourwheeler.com

Pošto je ovo po primarnoj nameni terensko vozilo, valjalo bi naglasiti da od dodatne opreme za savlađivanje uspona i prepreka poseduje blokadu zadnje osovine i elektronsku kontrolu trakcije, koja se podešava po potrebi u zavisnosti od toga da li je potrebno kočiti točkove, ili preneti opterećenje na onaj točak koji ima adekvatno trenje sa podlogom.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Za kraj smo ostavili jedan zaista fantastičan podatak, koji kaže da Hamer 2 ima neverovatnu sposobnost savlađivanja terena pod nagibom od čak 60%, a bitno je naglasiti da se ova sposobnost jednako odnosi i na blatnjave terene!

Naslovna fotografija: WallsDesk.com