Slatka romantična komedija, napeti triler, istorijska drama koja nam ne dozvoljava da trepnemo… Svaki od ovih filmskih žanrova poseban je i intenzivan na svoj način, ali ima jedan koji se izdvaja od svih. Od njega podilazi jeza, okrećemo se preko ramena, osluškujemo mrak, priviđa nam se krckanje i pucketanje, senki je više nego ikad, noć je tamnija i duža, imamo osećaj kao da nismo sami. Da, u pitanju je horor, od koga svaki nerv duž kičmenog stuba podrhtava. S obzirom da je izlišno govoriti o 10 najboljih, mi smo se odlučili za 10 onih posle kojih sigurni smo, nećete baš zaspati kao bezbrižno jagnje…

 

Foto: blumhouse.com

Foto: blumhouse.com

„It“ (It).

Klovn koji nam je promenio svima pogled na bezbrižno detinjstvo. I slivnike.

 

Foto: blumhouse.com

Foto: blumhouse.com

„Isterivanje đavola iz Emili Rouz“ (Eorcism of Emily Rose).

Stravična priča o sudbini devojke koju su sile zla uzele pod svoje. Film je, kako se tvrdi, snimljen po istinitom događaju…

 

Foto: blackgirlnerds.com

Foto: blackgirlnerds.com

„Autopsija Džejn Dou“ (Autopsy of Jane Doe).

Na prvi pogled, samo još jedno beživotno telo, koje su otac i sin patolozi uzeli na analizu. Ipak, ispostavilo se da telo krije mračnu tajnu, koja je prvim zasekom skalpera oslobođena, a za čije otkrivanje su i otac i sin, nevini, platili svojim životima.

 

Foto: kinokopilka.pro

Foto: kinokopilka.pro

„Fantom iz Luvra„ (Belphegor  Phantom of the Louvre).

Možda ga ne možemo opisati kao najstrašniji horor, ali samo saznanje da tu negde luta duh uklete mumije i da svako može postati njena žrtva, nije baš prijatno, zar ne?

 

Foto: somefilmsandstuff.com

Foto: somefilmsandstuff.com

„Drakula“ (Bram Stoker’s Dracula).

Jedna od najstrašnijih filmskih priča od kako znamo za sebe. Zlosrećni grof, osuđen da luta hodnicima večnosti i da na tom putu unesrećuje svoje žrtve…

 

Foto: trendpolice.com

Foto: trendpolice.com

„Poltergajst“ (Poltergeist).

Film koji se bavi tematikom ukletog prostora. Porodična kuća iz snova, sazidana na ukletom groblju punom nesmirenih duša… Zaista jeziva pomisao.

 

Foto: cinematicos.com.br

Foto: cinematicos.com.br

„Krugovi“ (Ring).

Horor moderne produkcije, neki bi rekli za tinejdžere. Ali, bez obzira koliko sebe smatrate odraslom osobom koja nije strašljiva, ne biste voleli da vam u sred filma ova prilika, ili bolje reći neprilika, izađe iz ekrana, u to smo sigurni.

 

Foto: moma.org

Foto: moma.org

„Ptice“ (The Birds).

Bio je senzacija svoga doba. Priča o sablasnim pticama koje su se jednog dana, bez ikakve najave, pretvorile u hladnokrvne ubice. Priznajte, bez obzira što ovaj film iz 60-ih godina prošlog veka, ne obiluje modernim efektima, setite ga se svaki put kada ugledate jato ptica, zar ne?

 

Foto: collider.com

Foto: collider.com

„Veštica iz Blera“ (The Blair Witch project).

Od pojedinih filmskih kritičara osporavan, od drugih obožavan. Svakako je ostao film koga se neminovno setimo kada šetamo po šumi, bilo da smo sa društvom ili sami. Dovoljno da osetimo onu dobro poznatu jezu.

 

Foto: drafthouse.com

Foto: drafthouse.com

„Strava u ulici Brestova“ (A Nightmare on Elm Street).

Zbog stravičnog Fredija Krugera, svi smo u nekom trenutku bili srećni što u svom gradu nemamo tu ozloglašenu ulicu Brestova.

Naslovna fotografija: youtube.com