Za njih se kaže da su usamljene noćne grabljivice. Noćnom lovu su u potpunosti prilagođene, zahvaljujući svom nečujnom letu i sivim nijansama perja. Ornitolozi smatraju da postoji oko 200 poznatih vrsta sova, koje se dele u dve savremene familije – prave sove (latinski: Strigidae) i kukuvije (Tytonidae). Osim na Antarktiku i delovima Grenlanda, mogu se naći svuda u ostatku sveta.

 

sova_jede

Foto: Flickr

Uglavnom se hrane sitnim sisarima, manjim pticama i insektima, a ima i vrsta koje se hrane isključivo ribom. Visina im varira od 10 do 70 santimetara.

 

patuljasta_sova

Foto: www.pinterest.com

Najmanja sova na svetu je takozvana patuljasta i teži samo 31 gram. Postoje i neke vrste takozvanih pigmejskih sova, koje su tek nešto veće od patuljastih. S druge strane, najveća na svetu je sova buljina, iz vrste „Bubo Blakistoni“, koja raste preko 70 santimetara ( tačnije, do 72,8 santimetra), ima raspon krila preko 2 metra i teži skoro 4, kilograma.

 

simbol_mudrosti

Foto: Magic4Walls.com

Uglavnom sve kulture i drevne i današnje, ovu pticu povezuju ili sa smrću, što je vrlo verovatno zbog toga što se pojavljuju noću, ili sa mudrošću, kao što je to recimo slučaj u Indiji.

 

praistorija

Foto: YouTube

Arheolozi su pronašli fosilne ostatke predaka današnjih sova, za koje su uspeli da dokažu da su stari čitavih 58 miliona godina. Fosil koji su pronašli, kada su rekonstruisali, shvatili su da je tadašnja ptica imala visinu jednog metra.

 

parlament_sova

Foto: Indulgy

Još u detinjstvu smo naučili da se grupa ptica koja leti zajedno ili sedi na grani zove jato ptica. U ovom slučaju, sove čine izuzetak, jer, iako spadaju u ptice, za njih se ne kaže da lete u jatu, već u „parlamentu“.

 

zenka_sove

Foto: all-free-photos.com

Ženke su pretežno veće i jače od mužjaka, a pri lovu i parenju izražavaju vidno agresivnije ponašanje. Ukoliko se među nekim vrstama javi dimorfnost (osobina po kojoj mužjak i ženka iste vrste gotovo ni po čemu ne liče), onda se ženka prepoznaje po upadljivo šarenijem perju.

 

siroka_krila

Foto: Wallpapers Craft

Široka krila, koja imaju određeni stepen mekoće, kao i građa tela, čine ih super tihim letačima, pa samim tim i vrlo uspešnim lovcima.

 

mesozder

Foto: Animals Time

Sove spadaju isključivo u red mesoždera. Nakon što svare hranu, tvrde ostatke kao što su zubi, kosti, krzno, perje i sve ono što nisu mogli da svare, jednostavno ispljunu napolje.

 

kukuvija_lovi

Foto: Pinterest

Sova koja se svrstava u kukuviju, izuzetno je korisna ljudima koji se bave zemljoradnjom, jer godišnje pojede oko 1.000 miševa, pa se ljudi trude da je privuku na svoja imanja kako bi im pomogla u borbi protiv ovih glodara.

 

rotiraju-glave

Foto: Science. World. Exploration.

Specifične kakve jesu, u svojoj građi poseduju još jednu zanimljivost, kao malo koje druge vrste u životinjskom carstvu. Ovo je ptica koja ima sposobnost da glavu rotira čitavih 270 stepeni a da telo stoji nepomično.

Naslovna fotografija: katewhittington.com