Od vajkada su se ispredali i mitovi i legende, s tom razlikom što su se mitovi uvek držali božanskih bića, a u legendama su opisivani podvizi i doživljaji ljudskih bića, koja su bila gotovo nestvarna. I mitovi i legende su podjednako bivali inspiracija umetnicima kroz vekove, da na temeljima tih fantazija stvaraju gotovo neverovatna dela, kojima zub vremena ne može ništa. 

 

konj_u_reci

Foto: horseandman.com

Legenda kaže da je jednom davno, postojao jedan trački kralj, koji je odlučio da sa svojim konjem od koga se nije odvajao prepliva Dunav. Došao je odvažno na obalu i dao konju znak da se zatrči ka vodi. Međutim, Dunav, hirovita reka kakva jeste, svojim jakim strujama povukla je i kralja i konja, s tim što se konj utopio, a kralj isplivao na suprotnu obalu. Besan jer je izgubio svog omiljenog konja, mokri i blatnjavi kralj dograbi štapinu koja je ležala na obali, uđe u reku do kolena i poče udarati štapom po površini vode i naređivati reci da stane… Dunav danas i dalje teče, a kralju se ni ime nije zapamtilo.

 

jednorog

Foto: tajanstvenabica.blogspot.si

Jednorog – mitsko biće. Svaki mit u kome se pojavljuje ovo biće, predstavljeno je kao predivni i kao sneg beli konj, sa velikim rogom na čelu, ponekad sa krilima, a ponekad i bez njih. Kazuje se da žive u dubokim zelenim šumama, u blizini čistih jezera, u čijoj mirnoj vodi se ogledaju. Oni čuvaju ulaz u vilinsko carstvo, a kao ždrebad su uglavnom zlatne boje, dok tek kasnije dobijaju onu predivnu srebrno belu nijansu. Iako mitovi tvrde da su besmrtni, jednorozi imaju svoje neprijatelje, a to su zmajevi i harpije.

 

kineski_horoskop

Foto: Nadlanu.com

Postoji legenda koja opisuje redosled životinja u kineskom horoskopu. Navodi se da se okupilo 12 životinja koje su se sporile oko toga koja treba koje mesto da dobije, pa su kineski bogovi odlučili da redosled odredi takmičenje. Životinje su se složile i sve stale ispred linije na obali reke koje su dobile u zadatak da preplivaju, a biće raspoređene po redu kojim budu izlazile iz vode. Mačak se plašio vode pa nije znao kako će stići na drugu obalu, a domišljati pacov je predložio da on i mačak sednu na volova leđa i govore mu gde treba da ide, pošto on nije video dobro. Dok je vo vredno i polako prijao, pacov je gurnuo mačka u vodu i prvi odskočio na obalu. Tada se mačak zakleo da će pacovu uvek biti neprijatelj. Svinja je stigla poslednja jer je bila najviše lenja.

 

leteci_holandjanin

Foto:br.pinterest.com

Legenda o „Letećem Holanđaninu“ (Flying Dutchman). Po svemu sudeći ovo je ukleti brod, koji nikada ne može da pristupi obali, već je proklet da provede večnost ploveći preko sedam mora. Dolazi na krilima oluje i prate ga sablasna svetla prokletstva. Pokušaće da se približi drugom brodu, kako bi mornari doturili pisma svojim porodicama koje su davno umrle.

 

mit_o_sizifu

Foto:br.pinterest.com

Mit o Sizifu. Mitologija na ovu temu pripoveda o Sizifu, koji je bio heroj, ali i oličenje uzaludnog i bespotrebnog posla. Zbog svoje pohlepe i zbog toga što je varao ljude, bogovi su ga kaznili da gura veliku kamenu stenu uz strmu planinu. Muka je bivala još veća kada bi je dogurao do vrha, a ona se izmakne pa se surva nazad u provaliju, a on opet počne sve ispočetka.

 

vestica_iz_blera

Foto: ComingSoon.net

Legenda o veštici iz Blera. Legenda novijeg doba, osmišljenja za potrebe niskobudžetnog filma i njegovog nastavka. Naime, navodi se da se radnja odigrava u šumi po imenu „Blek Hils“ (Black Hills), u kojoj hara duh po imenu Eli Kedvard, stanovnice Blera, koja je optužena za veštičarenje, 1785. godine, te osuđena na smrt. Navodi se da nema milosti ni prema kome, kao što nisu imali ni prema njoj.

 

legenda_o_dve_vrece

Foto: tinkturedrsulca.com

Legenda o dve vreće. Tri muškarca su išla rame uz rame i na drvenom štapu nosila dve vreće. U jednoj su bili uspesi i lepe stvari u drugoj loši postupci, ružne misli i prljava dela. Prvi je svoju vreću sa lepim stvarima nosio iza sebe, da je niko ne vidi i ne uprlja, a sa ružnim napred, da bi mogao da radi na tome da ispravi bar nešto. On se često mučio i zastajao, gotovo i da nije napredovao. Drugi muškarac je vreću sa dobrim delima nosio ispred sebe, hvalio se drugima i davala mu je snagu. Loše je nosio iza sebe i usporavale su ga jer su nekad bile jako teške. Treći čovek je lepu vreću nosio ispred sebe a ružnu pozadi, kao i drugi, ali joj je on isekao dno, tako da šta god loše da je ubacivao u nju, nije se zadržavalo i nije ga mučilo.

 

legenda_o_svetom_gralu

Foto: medias.rs

Legenda o Svetom Gralu. To je sveti predmet, a odnosi se na čašu iz koje je po legendi, pio sam Isus Hristos prilikom Tajne večere. Veruje se, shodno legendi, da taj predmet ima neverovatne i čudotvorne moći, pa je zato tokom vekova često bivao i predmet potrage brojnih avanturista i lopova.

 

zmaj

Foto: GraphicLoads.com

Zmaj je mitsko biće, koje je predstavljeno kao ogromna zmija, odnosno gmizavac, koji ima krila i često bljuje vatru, a usput ima i neverovatne magijske moći. Širom sveta, svi narodi su zmajeve zamišljali na isti način, s tom razlikom što Zapad u zmaju vidi opako i zlo stvorenje, a na Istoku ga smatraju prijateljem ljudi i poštuju ga.

 

legenda_o_svetom_djordju

Foto: spcmuenchen.de

Legenda o Svetom Đorđu koji ubija aždaju. Ova legenda govori o zloj aždaji koja je izlazila iz jednog jezera u Palestini i proždirala ljude, a od njnog otrovnog daha su masovno i umirali. Neprilike su se događale sve do jednog dana dok vladar nije odlučio da se svakodnevno aždaji žrtvuje po jedno dete, kako bi bio mir. Podanici su poslušali, a kada je dece ponestalo i kad je na red došla careva kći, on se nije bunio već ju je spremio za žrtvu. Dok je prestravljena devojka stajala na obali i čekala aždaju, pojavio se Sveti Đorđe, jašući na prelepom konju i jednim udarcem koplja proboo aždaju. Zatim je naredio devojci da veže svoj pojas aždaji i da je povede u grad.

Naslovna fotografija: Staffordshire Arts