Od Adama i Eve, pa sve do današnjeg, XXI veka u kome živimo, čovečanstvo je, čini se, sa posebnom slašću i zadovoljstvom, sa kolena na koleno prenosilo najrazličitije i najzanimljivije mitove i legende, u koje su generacije verovale i zbog kojih su čitavi narodi drhtali na sam pomen. Svaki deo sveta imao je i ima svoje legendarne heroje, božanstva, mitska bića, priče i bajke, koje predstavljaju bitan deo nacionalnog folklora i zahvaljujući kome se pevaju pesme i vaspitavaju mlade generacije. Jedna od najvećih misterija ikada, svakako jeste čuveni „Leteći Holanđanin“, koji oduševljava, zastrašuje i intrigira moreplovce širom legendarnih 7 mora. Kako je priča o ukletom brodu nastala i koliko istine, a koliko mašte u njoj ima, otkrijte u produžetku.

 

rt_dobre_nade_1

Foto: nyobain.com/cape-good-hope-south-africa/

Rt Dobre nade, koji je ujedno i najjužnija tačka Afrike, smatra se zamišljenom granicom, gotovo mitskom, između Istoka i Zapada. Nad rtom stražari visoka Stona planina, za koju se smatra da je upravo u njenoj senci nastala najčuvenija pomorska legenda o ukletom brodu, osuđenom na večnu plovidbu i nespokoj posade, a kapetana pogotovo.

 

hendrik_van_der_deken_2

Holandski pomorski trgovac i brodovlasnik, kapetan Hendrik Van der Deken, otisnuo se sa svojom posadom na put do daleke Indije, kako bi napravio zalihe svile, boja i začina, daleke 1641. godine. Nakon obavljene kupovine i sitnih popravki na brodu, zaputili su se nazad u Amsterdam. Prolazeći pored južnih obala Afrike, kapetan Van der Deken je pomislio kako bi bilo dobro da se ovde usidri dok ne prođe nevreme koje ih je sustiglo.

 

3

Iako je prestrašena posada preklinjala kapetana da nastave put i da ne prilaze rtu, kaptan, za koga je deo posade mislio da je lud, a deo da je pijan, naredio je pošto – poto svojoj posadi da nastave dalje.

 

4

Foto: Pinterest

Što se oluja više pojačavala, kapetan nije mario, već je nastavio da puši lulu, dok su talasi parčali brod. Navodi se da je kapetan na glas hulio na Boga, te da je su, zbog kapetanove drskosti on i njegova posada prokleti da zauvek plove u oluji, bez mogućnosti da se bilo gde usidre i pronađu mir.

 

5

Foto: aminoapps.com

Posada nije mirno sedela već je podigla bunu, ali je kapetan usmrtio vođu pobune i njegovo telo bacio preko ograde u more. Onog trenutka kada je telo nesrećnog čoveka dotaklo uzburkanu vodu, brod se navodno obratio kapetanu, pitajući ga da li hoće da se ukrca u luku. Na to je kapetan odgovorio da mu ne smeta da bude večno proklet i da se neće iz ovih voda pomeriti do sudnjeg dana. Tada mu je brod rekao da će i biti osuđen da večno tumara morima, sa duhovima svoje preminule posade i da će zla sudbina zadesiti svakoga ko bude video njegov brod, ted a nikada neće naći svoj mir tako proklet.

 

6

Foto: Earth Chronicles

Od te kobne 1641. godine, kapetan Van der Deken, poznatiji kao Leteći Holanđanin, tumara svojim ukletim brodom širom sveta, navodeći mornare na pogrešan put. Po povratku sa dugačkih morskih putovanja, vremenom je bivalo sve više mornara, koji su tvrdili da se dešavalo da u toku oluje pogledaju prema rtu Dobre nade i vide zaista senku sablasnog broda i skelete njegove posade.

 

kralj_dzorz

Britanski ratni brod nazvan “Baknate” je, prema navodima 11. jula 1881. godine bukvalno naleteo na “Letećeg Holanđanina”, dok je plovio u južnom Atlantiku. Mornari britanskog broda kasnije su prestravljeni svedočili da su na jarbolima drugog jedrenjaka, svojim očima videli ljudske kosture, kako posluju po brodu i sakupljaju jedra. Član britanske posade bio je kralj Džordž V, koji je u to vreme bio princ. On je tog dana zapisao u svoj dnevnik da je u zoru oko 4 sata ugledao sablasno plovilo obasjano crvenkastom svetlošću i da je još 13 mornara videlo isto što i on, ali da kada su stigli do tog mesta, broda nije bilo. Takođe, naveo je da je momak koji je prvi ugledao prokleti brod, tog dana oko 10:45 pao sa najvišeg jarbola i –razbio se na atome-.

 

karl_donic

Foto: 24sata.hr

Sledeća prijava o viđenju Letećeg Holanđanina došla je 1942. godine, od admiral nemačke ratne mornarice Karla Donica, koji je izjavio da je primio vest kako je jedna nemačka podmornica videla ukleti jedrenjak iz XVII veka. Mornari su zgroženi izjavili da je brod plovio punim jedrima iako na moru nije bilo ni daška vetra.

 

sa_obale_kejp_tauna

Foto: Mental Floss

Godinu dana kasnije, 1943. godine, u blizini Kejp Tauna, nekoliko ljudi je prijavilo da je na pučini videlo brod, koji je na njihove oči nestao, kao dag a je neko izbrisao.

 

izmisljotina

Foto: Mental Floss

U učenim i naučnim krugovima, tema Letećeg Holanđanina se ne uzima za ozbiljno, već se smatra najobičnijom fatamorganom, ili prelamanjem svetlosti. Da li je Leteći Holanđanin zaista samo plod mašte usled prelamanja svetlosti, ili je ipak…?

Naslovna fotografija: horor.mnoho.info