Jedan je od najbolje sačuvanih zdanja Srednjeg veka na istoku i uopšte u svetu. Svojevrsno je čudo, u arhitektonskom, ali i svakom drugom smislu. Jedno je sigurno, a to je da ova monumentalna građevina oduzima dah. Ime je, očekivano, dobio po tome što je običnom stanovništvu bio zabranjen pristup, dok su stolovale dinastije Ming i Ćing. Simbol je drevne carske Kine i nekog prošlog doba, sačuvanog od zaborava.

 

izgradnja

Foto: Eve Andersson

Izgradnja Zabranjenog grada počela je davne 1406. godine i u njoj je učestvovalo oko 200.000 radnika, koji su podigli kompleks, a od kojih su mnogi za njegovu gradnju dali i život zbog teških uslova rada. Za „obične“ građane Kine, ovaj grad u gradu, otvoren je tek u XX veku, kada je pretvoren u muzej.

 

velika_povrsina-3

Foto: thousandwonders.net

Prostire se na grandioznih 720.000 metara kvadratnih, ima ukupno 980 zgrada i 9.999 prostorija. Pošto je, kako i samo ime kaže, bio zabranjnen za posetioce i one koji ne pripadaju vladajućoj dinastiji ili njihovim službenicima, na sva četiri ćoška zdanja podignute su osmatračnice.

 

osmatracnice_4

Foto: coldwarwarrior.com

Legenda kaže, da osmatračnice imaju oblik kaveza za skakavce, koji je osmislio treći vođa građevinara, pošto su prethodna dva, sa svojim radnicima obezglavljeni, jer car nije bio zadovoljan izgledom prvobitnih rešenja.

 

harem

Foto: ancient-origins.net

Tokom doba u kome je vladala Ming dinastija, od 1368. godine, pa sve do 1644. godine, postojala je zvanična procedura za odabir konkubina. Na svakih 3 godine, u Zabranjenom gradu, pravio se izbor devojaka starosti između 14 i 16 godina. Carski harem umeo je da broji i po 20.000 konkubina i oko 100.000 evnuha koji su ih opsluživali.

 

zuti_krovovi

Foto: frankwaltonphotography.net

Skoro svi krovovi Zabranjenog grada pokriveni su sa glaziranim žutim pločicama. Ova boja je izabrana, kao zvanična boja kineskog imperatora. Zidine, koje su okruživale grad bile su oboje ne u crveno, jer je ta boja simbolizovala radost i zadovoljstvo.

 

zmajevi

Foto: chinesemartialstudies.com

Ukoliko vas put navede na ovu impozantnu građevinu, unutar zidina, između svih ostalih sjajnih građevina, statua i predmeta od neprocenjive vrednosti, naićićete na ukupno 13.844 slike na kojima je predstavljen zmaj, koji je bitan deo kineskog folklora.

 

dinastije

Foto: nangluongvietnam.vn

U njemu je stolovalo čak 24 vladara, 14-oro iz dinastije Ming, i 10-oro iz dinastije Ćing. Poslednji kineski car Pu Ji Ćing, abdicirao je 1912. godine i tada je ovo mesto pretvoreno u muzejski kompleks, bogat sa oko milion artefakata.

 

materijali

Foto: tracepattern – WordPress.com

Od materijala korišćen je mermer iz obližnjeg kamenoloma, debla iz dragocene šume Fibi zenan, kao i komadi čistog zlata.

 

unesko

Foto: YouTube

UNESCO ga je uvrstio na svoju listu svetske istorijske i kulturne baštine 1987. godine, a takođe drži rekord i kao struktura od drveta, koja je sagrađena u antičko doba.

 

poslednje

Foto: chasingtheunexpected.com

Malo manje od 100.000 umetnika, vajara i slikara bilo je angažovano na uređenju i dekoraciji enterijera jedne od najfascinantnijih građevina, koju je svet ikada imao.

Naslovna fotografija: HD Wallpapers Buzz