Crtani filmovi, proizašli iz kistova Diznijijeve produkcije, ostavljali su bez daha generacije i generacije dečurlije širom sveta, koja se oduševljavala zamkovima i bajkovitim predelima. Mašta i inspiracija? Da, ali potpomognuta stvarnim poljanama i prelepim zamkovima kojima i jeste mesto u bajci. Pripremite se da se iznenadite lepotom mesta koja su ovekovečena u ovim kultnim crtanim filmovima.

 

mulan

Foto: cntraveler.com

Mulan.

Čarobni pekinški Zabranjeni grad, poslužio je kao inspiracija ovom neprolaznom Diznijevom klasiku. Mistična i drevna istočna kultura, kao i tradicija su upravo začini, koji su učinili priču o hrabroj ratnici neprolaznom i uzbudljivom.

 

uspavana_lepotica

Foto: insaneparenting.com

Uspavana lepotica.

Dvorac u kome je Trnova Ružica, uspavana lepotila snila svoj hiljadugodišnji san, dok hrabri princ nije pobedio zlu neman, upravo je jedan od najlepših zamkova na svetu, čuveni Nojšvanštajn (Neuschwenstein, Bavaria).

 

zvonar_bogorodicine_crkve

Foto: weddedwonderland.com

Zvonar Bogorodičine crkve.

Dom u kome je živeo Kvazimodo sa svojim prijateljima, zabavnim, brbljivim i dobroćudnim kamenim gargojlima, nastao je po uzoru na veličanstveni Notr Dam (Notre Dame de Paris).

zaledjeno_carstvo

Foto: Pinterest

 

Zaleđeno kraljevstvo.

Hotel, sazidan isključivo od snega i leda u blizini Kvebeka (Quebec) u živopisnoj Kanadi, poslužio je kao ideja za palatu lepe Else iz Zaleđenog kraljevstva. Inače, ovaj crtani film snimljen je po uzoru na bajku Hansa Kristijena Andersena (Hans Christian Andersen)“Snežna kraljica”.

 

kralj_lavova

Foto: funnyand.com

Kralj lavova.

Jedan od najlepših i najpoučnijih crtanih filmova koji su izašli iz produkcije Volta Diznija (Walt Disney) je Kralj lavova (The Lion King). Predivna savana, kojom vlada ponosni Mufasa, inspiraciju je našla u afričkom predelu Serengeti, koji, kao i u crtanom filmu obiluje divljim životinjama i predivnim pejzažima.

 

snezana_i_sedam_patuljaka

Foto: travelchronicles-acrossspain.com

Snežana i sedam patuljaka.

Tajne odaje zle veštice, gde je sačinila otrovnu jabuku za Snežanu, Dizni je smestio u velelepni zamak, koji neodoljivo podseća na prelepi Alkazar, zamak koji već vekovima odoleva kiši, suncu i vetrovima juga Španije.

 

mala_sirena

Foto: noticias.eltiempo.es

Mala sirena.

Magičan svet morskih dubina i prelepih sirena, mala Arijel je odlučila da zameni za svet u kome se hoda, trči i skače, svet u kom je njena ljubav, princ Erik. Nakon što je trampila svoj anđeoski glas za par nogu, obrela se u prelepom dvorcu na obali okeana. Kad se malo bolje pogleda, zamak neodoljivo podseća na “Chateau de Chillon”, zamak koji je lociran na ženevskom jezeru u Švajcarskoj.

 

aladin_crtani

Foto: fooyoh.com

Aladin.

Velelepna palata u gradu Agraba, na čijim ulicama je odrastao Aladin dok nije pronašao čarobnu lampu, podseća na jedno monumentalno zdanje iz Indije, koje je sagrađeno u čast velike ljubavi. To je neprikosnoveni Tadž – Mahal, na koji sultanova palata toliko i liči.

 

zlatokosa

Foto: tektonministries.org

Zlatokosa.

Zlatokosin zamak je oduvek izgledao nestvarno, zar ne? Pravi dvorac koji je poslužio kao inspiracija je još nestvarniji, a to je, ni manje ni više, “Mont Saint Michel”, zamak koji je na kilometar razdaljine od normandijske obale u Francuskoj.

 

lepotica_i_zver

Foto: toptrip.blog.hu

Lepotica i zver.

Na početku crtanog filma, lepotica Bel, pevajući prolazi kroz svoje malo mesto, prikazujući nam sve lepote jednog francuskog sela. Pokrajina Alzas obiluje malim mestima, koja su kao stvorena da inspirišu, pa i Diznijev kreativni tim.

Naslovna fotografija: Quotivee