Pod pretpostavkom da su nas zakoni fizike mnogo puta do sada oduševili ili iznenadili, ali da su nam uglavnom ostali nepoznanica koju smatramo rezervisanom samo za velike umove, korisno je naglasiti jedno pravilo koje kaže da smo u stanju predmete da vidimo, samo dok se o njih odbijaju zraci svetlosti (sunčeve ili veštačke). S druge strane, ukoliko dođe do pojave, prilikom koje u atmosferi iznad nekog predmeta postoji sloj hladnog vazduha, tada će se snop svetlosti odbiti od njega i pod određenim uglom vratiti prema zemlji. Hladan vazduh će delovati kao ogledalo, a posmatrač će videti odraz predmeta. Predmet će delovati kao da je veoma blizu, a ustvari može biti jako daleko. Upravo ta pojava naziva se FATAMORGANA.

Srećom, fatamorgna se može zabeležiti i fotografskim objektivom, te u nastavku teksta slede nekoliko impresivnih fotografija.

Foto: ufoholic.com

Foto: ufoholic.com

Ukoliko sloj hladnog vazduha lebdi na velikoj visini iznad pustinjske oaze, slika se može preneti na veliku udaljenost od čak 500 km.

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Za razliku od sluđenog posmatrača u pustinji, pomorci ponekad ugledaju odblesak broda, koji izgleda kao da plovi po nebu, a istovremeno, taj brod je daleko od realnog vidika. U ovom slučaju, pojas hladnog vazduha je uz vodenu površinu, dok je topli vazduh iznad.

Foto: au.pinterest.com

Foto: au.pinterest.com

Fatamorgana je jedna od optičkih pojava (iluzija), koja spada u grupu iluzija po imenu “miraži”. U prevodu sa latinskog jezika reč “mirari” znači “začuđujući”. Razlikujemo gornje i donje miraže.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Gornji miraž, odnosno gornja fatamorgana, javlja se iznad hladne površine na zemlji, što je karakteristično za hladna mora.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Donja fatamorgana je karakteristična za pregrejane površine kao što su pustinje ili vreo asfalt. Refleksija neba stvara iluziju postojanja vode na posmatranoj površini.

Foto: gazzettadicalabria.altervista.org

Foto: gazzettadicalabria.altervista.org

Jedna od najpoznatijih fatamorgana je svakako ona na italijanskom ostrvu Sicilija, gde se čitav grad (Mesina) odražava na nebu, pa izgleda kao veliki dvorac koji lebdi na visini.

Foto: muc1.framepool.com

Foto: muc1.framepool.com

Dakle, da razjasnimo, pustinjske fatamorgane nisu plod mašte kako se dugo verovalo. Iluzija o postojanju velike vodene površine usred vrelog peska je posledica refleksije.

Foto: media.bom.gov.au

Foto: media.bom.gov.au

Vrlo je moguće da je čuveni mit o brodu po imenu „Leteći Holanđanin“ zasnovan upravo na pojavi fatamorgane, prilikom koje se na pučini pojavljivalo plovilo koje bi misteriozno nestao, a koje je ustvari bilo odraz nekog udaljenog broda ili jedrilice.

Naslovna fotografija: Wikimedia Commons
Autor: Brocken Inaglory