Najbolje je da priču o njemu započnemo tako što ćemo reći da jednostavno nema manu. Luksuzni terenac bez konkurencije, koji pleni enterijerom dostojnim najboljih limuzina, ali i sposobnostima da prevaziđe bukvalno svaku prepreku koja mu se nađe na putu. Čini se da je „Mercedes – Benz“ našao idealnu formulu kako da na 4 točka smesti eleganciju i izdržljivost. Kada govorimo o čuvenoj „G“ klasi, važno je istaći da je skoro 4 decenije vodeće „suv“ vozilo najnepristupačnijih terena i da je traženiji i bolji od mnogih novijih džipova solidno opremljenih. Da ne biste pomislili da smo pristrasni, evo podataka o njemu zbog kojih ćete se oduševiti podjednako kao i mi.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Prostora za promene u dizajnu enterijera ali i spoljašnjosti tokom svih ovih godina gotovo da nije ni bilo, ako se izuzmu branici i LED dnevna svetla.

 

Foto: arrowheadmb.com

Foto: arrowheadmb.com

Vozila „G“ klase imaju tako kvalitetnu izolaciju iznutra, da je nivo buke i vibracije koji dopire od spolja smanjen na minimum.

 

Foto: noticias.espanol.autocosmos.com

Foto: noticias.espanol.autocosmos.com

Kao malo koje vozilo, „G“ možed a se pohvali sa devetobrzinskim automatskim menjačem.

 

Foto: youtube.com

Foto: youtube.com

Popularnost ovog vozila ogleda se i u tome što ga holivudski režiseri akcionih blokbastera kao što su „Umri muški“, „Paklene ulice“ i  „Bornov identitet“, kao i brojni drugi. Takođe, među poznatima, mnogo je onih koji se odlučuju upravo za ovaj nesvakidašnji džip.

 

Foto: bigportal.ba

Foto: bigportal.ba

Ovo je model „Mercedesa“ koji beleži najduži proizvodni vek od svih drugih SUV vozila, a kraj proizvodnje nije ni na vidiku.

 

Foto: carscoops.com

Foto: carscoops.com

Zanimljivost koju moramo istaći jeste da je jedan par iz Nemačke upravo sa ovim vozilom, ali modelom iz 1988. godine, poznatom pod obeležjem „300GD“ prešao neverovatnu kilometražu od 850.000 kilometara, što premašuje razdaljinu između Meseva i Zemlje. Danas, ovaj automobil se nalazi u Mercedesovom muzeju.

 

Foto: wall.alphacoders.com

Foto: wall.alphacoders.com

Kao da „G“ klasa nije puna robusnih vozila, „Mercedes“ je izašao sa 6×6 verzijom „G63 AMG“. Mnogi su ga poredili sa „Hummer H1“ vozilom.

 

Foto: autoevolution.com

Foto: autoevolution.com

Iako na svakih 5 godina „Mercedes“ ima običaj da izađe u javnost sa redizajniranom i limitiranom serijom nekog svog vozila, „G“ klasa, od kako je ugledala svetlost dana 1979. godine, pretrpela je minimalne promene u vidu vozila „Edition 35 G350 BlueTEC“.

 

Foto: autonationdrive.com

Foto: autonationdrive.com

Interesantno je dodati da vozila iz ove klase imaju poseban „G“ mod. Dugme sa ovom oznakom, konstruktori su osmislili kako bi dodatno pomoglo vozaču pri savlađivanju prepreka i povećanju kapaciteta vozila do maksimuma. 

 

Foto: makersbible.com

Foto: makersbible.com

Unikatan je i po tome što se u potpunosti svaki deo sklapa ručno u fabrici u blizini Graca u Austriji. U istoj fabrici, na isti način sklapa se i „Mini Countyman“.

Naslovna fotografija: freep.com