Govorili smo do sada o crnim, o rasnim, o lenjim i veselim. O onima što bi samo da se maze, ali i o onima što ne smete da skinete pogled sa njih jer odmah naprave neki nered. Pominjali smo i pospane i gladne, a sada su došli na red pravi biseri mačećeg sveta – bele mace. Poput crnih, ostavljaju i više nego poseban utisak. Sjajna snežno bela dlaka navešće i one koji ne vole životinje da požele da dotaknu to malo anđeosko biće. Beskrajna bela boja daje im notu elegancije i prefinjenosti, pa će vas i njeno penjanje uz nove zavese pogađati manje. Zašto treba da se odlučite baš za belu macu? Evo, upravo zbog ovih 10 razloga koji slede!

 

Foto: funnyanimalsite.com

Foto: funnyanimalsite.com

Belo krzno kod maca smatra se jednom vrstom poremećaja, prilikom koga izostaje melanin, grupa prirodnih pigmenata.

 

Foto: zoogruming.ru

Foto: zoogruming.ru

Ako ste mislili da su samo mace sa ulice bele prevarili stese, jer čisto belih ima i među brojnim rasama kao što su Turska Angora, „Devon reks“ domaća mačka, Persijska mačka i Orijentalna bela maca.

 

Foto: itsfunny.org

Foto: itsfunny.org

Ono što je posebno interesantno vezano za belu tursku Van macu, jeste da od svih mačaka one najviše vole vodu, a posebno da plivaju, pa ako se odlučite baš za ovu macu, ne libite se da je povedete sa sobom na more ili pak na kampovanje pored jezera.

 

Foto: wallpaper-gallery.net

Foto: wallpaper-gallery.net

Bele mace najčešće imaju plavu boju očiju, a najpoznatija predstavnik ove kombinacije je svakako i internet atrakcija Kobi (Cobby), kratkodlaka domaća britancka maca, koja ima neverovatno nijansirane plave oke.

 

Foto: funnyfree-pictures.blogspot.com

Foto: funnyfree-pictures.blogspot.com

Istina je da su bele mace češće gluve od ostalih vrsti, iz prostog razloga što je gen sluha u vezi se genima koji određuju boju krzna, pa tako statistika kaže da je čak oko 80 % belih maca, pogotovo sa plavim očima lišeno čula sluha.

 

Foto: memey.com

Foto: memey.com

Naravno, važno je naglasiti da mace sa belim krznom nisu albino mace, i da postoje jasne razlike kada je u pitanju albinizam i jednostavno bela boja krzna.

 

Foto: meme-arsenal.com

Foto: meme-arsenal.com

Po malo očekivano, kao što se već vekovima crne mace smatraju znakom nesreće, tako mnoge kulture veruju da je bela mačka dobar predznak i prethodnica lepim događajima, a povezuje se često i sa dobrim .

 

Foto: luvbat.com

Foto: luvbat.com

Ukoliko već imate belu macu, koristan savet je svakako da čuvate vaše ljubimče od jakog sunca, jer imaju tanju kožu na ušima, pa su samim tim podložnije opekotinama, a takođe su podložnije i kancerogenim oboljenjima od ostalih maca.

 

Foto: luvbat.com

Foto: luvbat.com

Ukoliko vam se dopadaju mace koje imaju jedno plavo, a drugo zeleno, ili pak oko boje ćilibara, ogromna je verovatnoća da će to biti upravo bela maca, koja će biti gluva na ono uvo koje je sa iste strane kao i plavo oko.

 

Foto: stuffpoint.com

Foto: stuffpoint.com

Što se tiče velikih mačaka, prava je retkost naići na belog lava i belog tigra, koji, osim toga što su retka prirodna pojava, dodatno su ugroženi i od strane nemilosrdnih lovokradica.

Naslovna fotografija: Romeo The Cat