U enciklopedijama su opisani kao rastom mali sisari sposobni za aktivno letenje. Ova nokturnalna bića dan provode viseći naopačke na tamnim mestim akao što su pećine i šupljine drveća. Krila im se sastoje od kože koja se proteže između dugih prstiju, šaka i zglobova. Neke vrste imaju maestralan raspon krila koji iznosi skoro dva metara. Ulivaju strah, opreznost i definitivno spadaju na listu onih životinja za kojim nismo ludi da se sretnemo. A zašto?

 

jedu_zabe

Foto: anoleannals.org

Vrsta slepih miševa koja se hrani žabama, u stanju su da na osnovu žabljeg ljubavnog zova ustanove da li su žabe jestive ili otrovne, što ukazuje na visok stepen inteligencije ovih sisara. 

 

braken-pecina

Foto: texascooppower.com

U Braken (Bracken) pećini, koja se nalazi na teritoriji savezne države Teksas (Texas), nalazi se najveća kolonija slepih miševa koja broji zapanjujućih 20 miliona jedinki! Kada napuštaju svoju pećinu, radar to registruje kao veliku oluju. U stanju su da u toku samo jedne noći pojedu preko 200 tona buba.

 

africka_vrsta

Foto: uniqueanimalsblog.blogspot.rs

Zapad Afrike naseljava takozvani vunasti slepi miš, koji zaklon pronalazi u masivnim paukovim mrežama.

chiroptera

Foto: ahwmrc.com

Naučno ime ovih zastrašujućih životinja je -Chiroptera-. Ovo je reč grčkog porekla, koja se prevodi kao -cheir- što znači ruka i -pteron-, a to znači ruka.

 

leteci_sisari

Foto: Quora

Ovo su jedini sisari na svetu koji su sposobni za letenje i upravo zbog građe i raspona svojih krila, tretiraju se kao bolji letači od većine ptica.

 

fu

Foto: chinasage.info

Dok ih se ostatak sveta užasava i kloni, u Kini i Japanu, slepi miševi su vrlo cenjeni i poštovani jer se smatra da njihovo prisustvo donosi sreću, pa tako u kineskom jeziku, reč slepi miš i sreća izgovaraju se isto – fu. 

 

jedu_voce

Foto: batworlds.com

Iako su biolozi registrovali oko 1.100 različitih vrsta, koje naseljavaju sve kontinente osim Antarktika, dele se u dve glavne grupe, na one koji se hrane biljkama, voćem i polenom i one koji su mesožderi.

 

samotnjaci

Foto: mnn.com

Istovremeno su i socijalne, ali i životinje koje vole samoću, pa tako, dok se neki drže u grupama koje broje i milione jedinki, neke vrste kao što su crveni ili prastari slepi miš su usamljenici i čitav svoj vek provode u samoći.

 

beba

Foto: Pinterest

Većina slepih miševa, spava, pari se, pa čak i donose žive mladunce na svet viseći naopačke. Jedan od razloga njihovog visenja jeste to što im udovi nisu razvijeni ni za stajanje ni za podupiranje pri sedenju. 

lovi_ribu

Foto: strangebehaviors.wordpress.com

Vrsta šiš-miša po imenu –veliki buldog- hrani se sitnom ribom. Oslanjajući se na odlično čulo sluha i receptore koji primaju informacije o odbijanju zvuka o predmete, leteći iznad vode, detektuju ribu ispod sebe, koja, kad se približi površini, momentano postaje plen oštrih kandži.

Naslovna fotografija: wallpaper free download