Istini na volju, prvo kada pomislimo na njih, zamislimo sliku stvorenja koje za sobom vuče debeli rep, ima zlokobne oči i prenosi zarazne bolesti. Povezujemo ih sa podrumima i deponijama, i teško da možemo da se setimo bilo čega lepog veuano za njih. Ipak, da stvari nisu samo loše, odlučili smo da dokažemo upravo ovim tekstom. Hvatamo ih u surove pacolovke, koristimo za eksperimente kao zamorčiće na kojima se testiraju koje kakvi proizvodi, preparati i programi, a ne uviđamo da su pacovi, ustvari, druželjubive i izraženo inteligentne životinje. U produžetku saznajte još 10 i više nego interesantnih podataka o ovim nepravedno ocrnjenim stvorenjima.

 

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

Do te mere im je razvijen intelekt da su potpuno u stanju da izraze svoju sreću, tako što proizvode tihi zvuk, koji podseća po malo na ljudski smeh.

 

Foto: orkin.com

Foto: orkin.com

Kao i sve životinje koje svoje aktivnosti obavljaju noću, ni pacovi ne mogu da se pohvale dobrim vidom, ali zato im u orijentaciji i pronalaženju hrane ali i zaštiti od opasnosti pomažu dugački brkovi, u kojima su smešteni osetljivi receptori.

Foto: naturewallpaperfree.com

Foto: naturewallpaperfree.com

S obzirom da su noćne životinje, najveći deo dana provode u jednoličnom snu, prilikom koga se ne bude.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

O tome koliko su pametni i skloni učenju svedoči i podatak da umeju da upamte svoje ime koje im čovek da, kao i da mogu da nauče da izvode trikove ali i kud i kamo složenije radnje.

 

Foto: globalgiving.org

Foto: globalgiving.org

Jedinke iz vrste koja je poznata kao veliki afrički pacov ima sposobnost da nauči da pronalazi mine zakopane u zemlji. Da, dobro ste pročitali, ova stvorenja su dovoljno lagana da ne aktiviraju eksplozivnu napravu ali i da je osete i da karakterističnim ponašanjem ukažu na njeno postojanje.

 

Foto: ecofriendlysask.ca

Foto: ecofriendlysask.ca

Obožavaju da plivaju i ističu se kao dobri plivači. Ukoliko imate pacova kao kućnog ljubimca, osim što će vam biti zahvalan na svakoj interakciji koju budete imali sa njim, takođe će vas posebno voleti ukoliko ga, svremena na vreme, pustite u kadu punu vode, da pliva i da se igra.

 

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Uživaju u čestim obrocima, čak i kada su u pitanju, voće, povrće, pa i male količine crne čokolade.

 

Foto: mrjohnsons.co.uk

Foto: mrjohnsons.co.uk

Verovali ili ne, izuzetno su čiste životinje. Svakog dana, odnosno noći, kada su budni, provode i po nekoliko sati čisteći svoje, ali i krzno ostalih pacova sa kojima dele okolinu. Smatra se da su čistiji čak i od mačaka, koje su poznate po održavanju lične higijene.

 

Foto: zamzows.com

Foto: zamzows.com

Spadaju u grupu „žilavih“ životinja, koje se lako prilagođavaju uslovima okoline. Toliko se lako adaptiraju da su u stanju da bez vode i hrane izdrže duže nego kamile.

 

Foto: farmers.com

Foto: farmers.com

Iako veoma radoznali, pacovi biraju pre da se povuku nego da se suoče sa opasnošću koja im preti.

Naslovna fotografija: Fanpop